Jak oszczędzać czas i pieniądze w kuchni?

Przedstawiamy sprawdzone wskazówki, dzięki którym zaoszczędzisz czas i pieniądze na przygotowaniu posiłków w kuchni.

Kuchnia to niejednokrotnie główne źródło domowych wydatków i prawdziwy pożeracz czasu. Mimo, że wszyscy kochamy pałaszować smaczne potrawy to przygotowanie śniadania, obiadu i kolacji wiąże się z wydatkami na produkty spożywcze oraz koniecznością poświęcenia czasu na ich obróbkę, aby powstało smaczne danie. Czy jednak rzeczywiście zdrowa i apetyczna dieta musi oznaczać pracochłonność i duże koszty? Wiele zależy od tego, jak podejdziemy do tematu gotowania. W poniższym poradniku postaramy się Was przekonać, że oszczędzanie czasu, jak i pieniędzy w kuchni jest jak najbardziej możliwe.

codojedzenia

Czy zdrowa dieta musi być droga?

Każdego dnia pojawiają się głosy o tym, że produkty spożywcze drożeją. Jest w tym oczywiście prawda, ale jak zwykle na tego rodzaju zagadnienie należy spojrzeć z różnej perspektywy. Wzrost cen na sklepowych półkach jest niekwestionowany. Czy jednak należy od razu zakładać, że zdrowe odżywianie to przywilej najbogatszych? Nic bardziej mylnego. Trzeba podchodzić z głową do wyborów żywnościowych. Dla perspektywy – nasze rodzime siemię lniane jest tak samo bogate w składniki odżywcze i równie smaczne jak popularne nasiona chia, a kosztuje znacznie mniej. Przykładów takich produktów jest oczywiście znacznie więcej. Wystarczy zatem zdawać sobie z tego sprawę i w miarę możliwości wybierać tańsze odpowiedniki.

Jak oszczędzać czas w kuchni? Najważniejsze jest planowanie

Jeżeli na poważnie myślimy o oszczędzeniu czasu w kuchni to koniecznie powinniśmy zacząć od dobrego planowania. Nie mówimy tutaj od razu o układaniu jadłospisu na tydzień do przodu, ale raczej o planowaniu na dwa lub trzy dni z wyprzedzeniem. Nie chodzi również o stanie się swoistego rodzaju niewolnikiem żywieniowego jadłospisu i drobiazgowego planowania, lecz raczej ogólnej koncepcji, na jakich produktach chcemy bazować do przygotowania posiłków.

Przynajmniej na samym początku zalecamy decydować się na stosunkowo proste przepisy, które nie wymagają dużego nakładu pracy oraz wielu składników. Zbyt wyszukane dania raczej zniechęcą niż pomogą w realizowaniu żywieniowego planu. Rozsądną decyzją będzie również rozpoczęcie od planowania wyłącznie samych obiadów, które zazwyczaj są najbardziej czasochłonne. Wraz z postępami we wdrażaniu planu posiłków będzie dużo łatwiej dołączyć do harmonogramu śniadania, a na samym końcu również kolacje.

Planowanie dotyczy również samych zakupów żywności

Aby przystąpić do gotowania należy mieć pod ręką niezbędne produkty. Czy zatem duże zakupy na cały tydzień lub dłużej to dobry pomysł? Zasadniczo można stwierdzić, że tak. Jeżeli jednak zrobisz zbyt obfite zakupy to najzwyczajniej część produktów może się przeterminować, a nie o to w tym wszystkim przecież chodzi. Z czasem nabierzesz dokładnego rozeznania, jaka ilość produktów w zakupowym koszyku jest optymalna. Dlatego na początku radzimy rozłożyć zakupy produktów spożywczych na dwa lub trzy dni w tygodniu.

Same zakupy to również okazja do oszczędzania na wydatkach żywnościowych. Zachęcamy układać jadłospis biorąc pod uwagę to, co aktualnie sugeruje nam sama matka natura. Wybierając warzywa w sklepie sięgnij po te, które są dostępne sezonowo. Będą one z całą pewnością tańsze (nie musimy również dodawać, że w większości przypadków znacznie smaczniejsze). Dla przykładu leczo będzie świetnym pomysłem obiadowym podczas sezonu na cukinię, a krem z bobu idealnie uzupełni domowe menu w trakcie letnich dni. Sprawdzaj zatem, jakie plony wydała aktualnie matka natura i na tej podstawie dobieraj przepisy.

Dobrym zwyczajem będzie upewnienie się, że w Twojej kuchni nie brakuje podstawowych artykułów takich jak makaron, ryż lub kasza. Nie chodzi oczywiście o gromadzenie i chomikowanie ogromnych ilości na zapas. Mówimy raczej o dwóch lub trzech opakowaniach, które zawsze będą pod ręką. Jeżeli zależy Ci na czasie, a sam aspekt oszczędzania pieniędzy na wydatki żywnościowe jest raczej drugorzędny warto zaopatrzyć się w mrożone warzywa. Są one nieco droższe od świeżych odpowiedników, ale nie wymagają one obierania, mycia czy też krojenia. Pozwalają zatem oszczędzić czas.

Komponując listę niezbędnych produktów do gotowania warto uwzględnić te najbardziej uniwersalne. Ułatwi to same zakupy oraz pozwoli zredukować wydatki. Tak więc z jajek przyrządzisz zarówno smaczną jajecznicę, pyszny omlet na słodko czy też wykorzystasz je do upieczenia ciasta. Analogiczne, bardzo szerokie zastosowanie w kuchni posiada soda oczyszczona. Można jej użyć do wszelkiego rodzaju wypieków (od muffinek po ciastka), do zmniejszenia kwasowości potraw lub wykorzystać ją do pozbycia się zabrudzeń powstałych na skutek kuchennego rozgardiaszu. Samych przykładów zastosowania sody oczyszczonej w gotowaniu i pieczeniu jest znacznie więcej i możecie się z nimi zapoznać tutaj – https://sobichome.pl/zastosowanie-sody-oczyszczonej/gotowanie/

W kuchni nic nie powinno się zmarnować

Aby zoptymalizować wydatki na produkty spożywcze nie wolno marnować jedzenia. Bardzo często zdarza się, że w lodówce zostają pojedyncze sztuki nieco powiędniętych warzyw, samotne plasterki szynki lub sera. Może wizualnie nie są już tak apetyczne, jednak pod względem walorów smakowych nic tak naprawdę im nie brakuje. Sugerujemy zatem raz w tygodniu przygotować obiad z resztek wspomnianych warzyw oraz pozostałych produktów. Fantastycznie wkomponują się one jako część gulaszu, warzywnej potrawki lub też zapiekanki. W ten sposób oszczędzisz na kolejnych wydatkach na artykuły spożywcze i zyskasz jednocześnie pyszne danie.

Jeżeli to możliwe przygotuj wszystko wcześniej

Jeżeli masz już w głowie wybrany przepis na danie i znasz niezbędne składniki to możesz przygotować je dzień wcześniej. Pokrój, zmiksuj, obierz to, co niezbędne poprzedniego dnia tak, aby już w trakcie gotowania nie zaprzątać sobie głowy innymi kwestiami.

Ugotuj nieco więcej

Dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona. Nie znaczy to jednak, że codziennie musisz jeść co innego. Bardzo duża liczba potraw może być przechowywana w lodówce i nadaje się do spożycia nawet na trzeci dzień. Jeżeli zatem w tym samym czasie ugotujesz nieco więcej, zyskasz gotowy posiłek na kolejny dzień (i więcej czasu dla siebie z dala od gotowania).

Dbaj o porządek w kuchni

Dla większości osób najgorszą część gotowania stanowi sprzątanie po przygotowaniu posiłku. Piętrzące się talerze i garnki z całą pewnością nie zachęcają swoim widokiem do gastronomicznych eksperymentów. Sugerujemy zatem pilnowania porządku w kuchni na bieżąco. Usuwania wszelkich zabrudzeń  i odkładania niepotrzebnych artykułów na swoje miejsce. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, a kuchnia zawsze będzie w pełni gotowa do wyczarowania kolejnego pysznego dania. Jak wspominaliśmy we wcześniejszej części artykułu, do tego celu wykorzystać można sodę oczyszczoną (sprawdzi się przy usuwaniu zabrudzeń lub neutralizacji przykrych zapachów z pojemników na żywność).

Postaw na dania jednogarnkowe i ogranicz kuchenne utensylia

Jeżeli nie lubisz sprzątać w kuchni i zależy Ci na czasie to warto rozważyć przygotowanie dań jednogarnkowych. Gulasze, zupy i podobne potrawy ułatwią Ci proces gotowania, jak i sprzątania (w końcu po wszystkim musisz umyć tylko jeden garnek). W duchu tej porady zalecamy też ograniczenie kuchennych przyrządów. Jeżeli to możliwe mieszaj dania jedną łyżką, a nie kilkoma. Pokrojone warzywa wrzucaj od razu do garnka, a nie do miski. Ogranicz kuchenne utensylia do minimum.

Oszczędzanie czasu i pieniędzy na gotowaniu w domu jest możliwe

Nawet jeżeli należysz do bardzo zapracowanych osób to przedstawione powyżej rady powinny przekonać cię, że istnieją sposoby na sprawne i szybkie gotowanie bez konieczności wydawania na ten cel ogromnych kwot pieniędzy. Kluczowe jest dobre planowanie zarówno zakupów, jak i procesu przygotowania posiłków. Oprócz tego liczy się dobór sezonowych produktów i dbanie o zachowanie porządku w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *