Kremowy kurczak all’Arrabbiata, czy wiecie co to takiego? All’Arrabbiata to pikantny sos pomidorowy z dodatkiem ostrego chili. Moje dziecko powiedziało, że dawno nie gotowałam tak ostro! Zamiast świeżego chili wybrałam suszone płatki chili, a te choć szczypta zaostrzają nieźle. Ale cóż, sos all’Arrabbiata to ostry sos!
Sos all’Arrabbiata można wykorzystać do każdego makaronu. Jeśli macie ochotę na danie bezmięsne to wystarczy ugotować makaron i wymieszać z sosem. Ja wykorzystałam sos do kurczaka. Kurczak all’Arrabbiata wymieszałam z pełnoziarnistym penne. Nie szukałam specjalnie pełnoziarnistego makaronu, ale jakoś w tym sklepie nie mieli penne z pszennej mąki.
Przygotowanie całego dania zajęło mi zaledwie 30 minut. To jest właśnie zaleta dania z makaronu, oszczędność czasu. Nawet jeśli czuję się zmęczona po pracy, to nie przeszkadza mi to w przygotowaniu obiadu z makaronem. Zawsze mam w lodówce kremowy serek, parmezan czy manchego, pomidory i filety z kurczaka.
To danie jest naprawdę pyszne. Podkreśliłam jego smak dodając koktajlowe pomidorki. Z przypraw użyłam suszonej bazylii i świeżej natki pietruszki. Doprawiłam sos serem manchego, który przypomina parmezan. W moich przepisach na makaron stosuję te sery zamiennie.
Kurczak all’Arrabbiata
4 porcje
Składniki:
1 cebula
1 czosnek solo
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
3 łyżki przecieru pomidorowego
200 g kremowego i naturalnego serka, np. łaciate
600 g fileta z piersi kurczaka
30 g startego manchego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
50 ml śmietanki
1 łyżka oliwy
sól do smaku
½ łyżeczki płatków chili
200 g pomidorów koktajlowych
½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
250 g makaronu penne
Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce masła z oliwą. Dodać przecier, pokrojone pomidory z kartonu, serek i zagotować. Mieszać aż serek rozpuści się. Następnie pokroić filety z kurczaka w drobną kostkę i zrumienić na reszcie masła. Przełożyć do sosu. Dodać przekrojone na pół pomidorki, starty ser i wymieszać.
Penne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do sosu. Przy odcedzaniu zachować szklankę wody od gotowania. Jeśli sos będzie za gęsty rozcieńczyć go właśnie wodą od gotowania. Przełożyć danie do miski i posypać dodatkowym serem. Smacznego!
2 komentarze
Dziękuję za ten wspaniały przepis. Nie ma to jak cudownie smakujące włoskie jedzenie i makarony!
Japp!