499
Makaron to mój letni sprzymierzeniec w kuchni. Co ja bym bez niego zrobiła, kiedy nie mam ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni! Choćby dzisiaj tego pięknego, słonecznego dnia… A tak, paczka makaronu powędrowała do garnka, cukinia z ogródka w towarzystwie czerwonej papryki, chili i czosnku do pieca, a boczek i mielone na patelnię. Potem już tylko wszystko połączyć w wspaniały sos do makaronu, wrzucić parę świeżych liści bazylii i posypać świeżo utartym parmezanem… Obiad w niecałą godzinę! Smacznego!
Przepis na sos do makaronu z grillowaną cukinią i papryką
Składniki:
5-6 porcji
- zielona cukinia, około 1 kg
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwone chili
- 400 g mielonego mięsa
- 100 g wędzonego boczku
- 3 spore dymki ze szczypiorem
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 kartonik sosu pomidorowego, 500 ml
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki ostrej chili w proszku
- sól i pieprz do smaku
- garść liści świeżej bazylii
- 40 g parmezanu
- 500 g makaronu, waga sucha
Wykonanie:
- Pokrój cukinię, paprykę i chili w grubą kostkę, przekrój czosnek na pół. Wymieszaj warzywa z oliwą, przyprawami prowansalskimi, solą i pieprzem, wyrzuć na blachę i grilluj przez 25 minut na 200ºC.
- Na jednej patelni zrumień boczek pokrojony w kostkę, po czym dodaj pokrojoną cebulę i mielone. Kiedy mięso już przestanie być krwawe dodaj pomidory i gotuj sos przez 20 minut. Następnie dodaj ugrillowane warzywa i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dopraw sos chili, solą i pieprzem.
- Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem i świeżą bazylią.
- Podawaj makaron posypany świeżo startym parmezanem.
3 komentarze
fajny sos ;)) caly talerz bym porwała
na obiadek, aż ślinka cieknie
O na pewno! Pozdrawiam serdecznie