Domowe lasagne to prawdziwa uczta dla podniebienia, szczególnie gdy przygotowujesz je od podstaw tak jak ja. Wyobraź sobie wędzone kawałki boczku i pomidorów, delikatnie duszone razem, aby stworzyć bogaty i aromatyczny sos, który stanowi serce tego dania. Do tego dochodzi makaron, który samodzielnie ugniotłam i wałkowałam przy pomocy maszynki do makaronu, aby uzyskać idealnie cienkie płaty. Taka przygotowane domowe lasagnie to wyjątkowa satysfakcja i niemałe arcydzieło.
Domowe lasagne – włoska klasyka z domowym akcentem po mojemu! Dla całej rodziny, z sercem i pasją!
Jednak prawdziwą gwiazdą lasagne jest beszamel – kremowy, gładki sos na bazie prawdziwego masła, mąki i mleka, doprawiony gałką muszkatołową i białym pieprzem. Tym razem nie pożałowałam beszamelu! To on nadaje potrawie niepowtarzalny smak i konsystencję, delikatnie otulając każdy kawałek makaronu i farszu, tworząc harmonijną całość. Gałka muszkatołowa dodaje mu subtelnej korzennej nuty, a biały pieprz wprowadza delikatną pikantność, która idealnie komponuje się z resztą składników.
Domowy makaron w tym daniu jest niezastąpiony. Miałam już resztkę mąki durum i dlatego wpadłam na pomysł aby ugotować lasagne. Zaletą domowego lasagne jest to, że jest świeże przez co czas gotowania jest znacznie skrócony. Poza tym lasagne domowego wyrobu można dopasować kształtem do obojętnie jakiego naczynia.
Pyszne lasagne na obiad – boczek, pomidory i miłość w każdym kęsie
Każda warstwa lasagne jest starannie ułożona, aby każdy kęs był doskonale zbalansowany. Pyszny sos bolognese z soczystymi kawałkami boczku i suszonych pomidorów delikatnie miesza się z aksamitnym beszamelem, a świeże zioła, takie jak bazylia, tymian i oregano, dodają daniu świeżości i aromatu. Na wierzchu lasagne roztapia się ser, tworząc złocistą, chrupiącą skórkę, która dodaje daniu apetycznego wyglądu i dodatkowej warstwy smaku.
Lasagne z domowego makaronu, pełna boczku i pomidorów, z beszamelem na prawdziwym maśle, to danie, które z pewnością zachwyci każdego, kto je spróbuje. Ugotowałam lasagne z podwójnej porcji, bo wiem, że to ulubione danie kuchni włoskiej w moim domu. Znikało z talerzy w zawrotnym tempie. Przyjemnie jest gotować obiad, kiedy wiem, że wszystko będzie zjedzone ze smakiem.
Składniki:
Makaron
400 g mąki pszennej
4 jajka
Szczypta soli
Sos bolognese
1,2 kg mielonego, u mnie łopatka z wołowiną pół na pół
200 g boczku, pokrojonego w kostkę
2 puszki krojonych pomidorów, 2 x 400 g
1 łyżka przecieru pomidorowego
10 pomidorów suszonych
2 cebule, drobno pokrojone
1 czosnek solo, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól i czarny pieprz do smaku
świeże zioła, u mnie bazylia, tymianek i oregano
Beszamel
70 g masła
5 łyżek pszennej mąki
700 ml mleka
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i biały pieprz do smaku
Do posypania
200 g żółtego sera
Przygotowanie:
- Na stolnicy usypać kopiec z mąki i zrobić w nim wgłębienie. Wbić jajka do wgłębienia i dodać szczyptę soli. Delikatnie mieszając, zagnieść ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut. Rozwałkować cienko ciasto i pokroić na prostokątne płaty. Ja użyłam maszynki do makaronu.
- Na patelni podsmażyć boczek, aż stanie się chrupiący. Dodać cebulę i czosnek, smażyć aż zmiękną. Następnie dodać przyprawy i zioła oraz mielone mięso. Smażyć, aż mięso przestanie być krwiste.
- Dodać krojone pomidory, przecier pomidorowy, pokrojone suszone pomidory i doprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut.
- W rondelku zrumienić mąkę po czym dodać masło. Zrobić zasmażkę, która powinna być dosyć rumiana. Stopniowo dodawać podgrzane mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić beszamel gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.
- Gotować beszamel na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos powinien zostać na łyżce balonowej.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem, dno i brzegi. Układać na przemian płaty makaronu, beszamel i sos bolognese.
- Zakończyć lasagne makaronem, posmarować obficie beszamelem i posypać startym serem.
- Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty.
- Po zapieczeniu wyjąć lasagne na metalową kratkę i odczekać około 10 minut, wtedy lasagne będzie się lepiej kroić i nie wyciekać.
Dodatkowe wskazówki
Z braku czasu można domowy makaron zastąpić kupnym lasagne. Domowe lasagne podawać na gorąco, najlepiej w towarzystwie świeżej sałatki. Smacznego!