Tortellini na obiad w sosie pomidorowym

Tortellini na obiad…Za dwa dni Sylwester, nawał pracy, a obiad trzeba ugotować. Jeszcze nigdy własnoręcznie nie robiłam makaronu tortellini. W Goteborgu mamy sklepik z włoskimi specjałami, między innymi ze świeżymi makaronami i jak mam ochotę na nadziewane makarony to kupuję gotowe tortellini. Jest pyszne jak domowe. Dzisiaj wypróbowałam tortellini z mięsem, równie smaczne i syte.

tortellini na obiad

Tortellini podałam z sosem pomidorowym, szpinakiem  i serem feta. Sos pomidorowy to typowy sos marinara. Można go przyrządzić ze świeżych pomidorów ale u mnie zimą królują krojone z puszki.

Tortellini na obiad

Składniki:

na 4 porcje

1 kg gotowego tortellini, świeże

100 g owczego sera feta

20 zielonych oliwek

100 g szpinaku

2 puszki pokrojonych pomidorów, 2 x 400 g

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

3 łyżki utartego parmezanu

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka suszonego oregano

tortellini_przepis

Zacznij od ugotowania sosu. Pokrój czosnek i cebulę w drobną kostkę. Zeszklij na oliwie z dodatkiem oregano i pieprzu. Wlej pomidory i gotuj sos przez 15 minut. Pokrój oliwki, pokrój szpinak jeśli są duże liście. Ugotuj tortellini w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ułóż na półmisku. Gorący sos wymieszaj ze szpinakiem i oliwkami. Polej makaron i lekko przemieszaj. Całość posyp płatkami parmezanu i pokruszonym serem feta.

 

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.