Dawno nie robiłam lasagne. Dzisiejsze lasagne różni się od tradycyjnego lasagne bolognese tym, ze sos z mięsa mielonego przyprawiłam orientalnymi przyprawami jak garam masala, kmin rzymski i koriander. Poza tym dodałam sos beszamelowy bezpośrednio do mięsnego sosu. Zostawiłam jedynie trochę beszamelu aby pokryć wierzch lasagne.
Lasagne przełożyłam nie tylko mięsnym sosem ale również pokruszonym owczym serem feta. Nie wiem czy próbowaliście robić kiedyś lasagne z pełnoziarnistego makaronu. Ja wypróbowałam takowe lasagne pierwszy raz właśnie w tym przepisie. Mówiąc szczerze zdecydowanie wolę lasagne typowo pszenne.
Przepis na orientalne lasagne
Składniki:
4-5 porcji
- 500 g mielonego mięsa z wołowiny
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 200 g sera feta
- 1 porcja sosu beszamelowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3-4 dl mięsnego bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka chili
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 marchewki
- kawałek selera
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżka świeżej, czerwonej chili
- 15 lasagne
Wykonanie:
- Obierz cebulę i czosnek, posiekaj i podsmaż na głębokiej patelni wraz z miesem i przyprawami. Zetrzyj warzywa na grubych oczkach i dodaj do sosu, jak również pomidory, przecier pomidorowy i bulion. Gotuj sos przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy, odlej 1,5 dl, a resztę dodaj do gotowego sosu mięsnego.
- Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i układaj warstwami lasagne, sos, ser i świeżą kolendrę. Zakończ porcja lasagne. Rozsmaruj resztkę beszamelu i posyp danie chili i kolendra. Piecz lasagne w piekarniku na 160ºC, przez 30 minut.
2 komentarze
oj ja też wieki całe nie robiłam ;) a to nadzienie mi sie podoba ;)
ale smakowicie wygląda !!