Spaghetti z groszkowym pesto, feta i suszonymi pomidorami…Praktycznie cały maj obfitował w przepisy na makarony i na to wygląda, że czerwiec będzie taki sam! Pogoda jest świetna. Sama przyjemność wygrzewać się na słoneczku i zajadać delikatne spaghetti z proszkowym pesto. Jak ja lubię taką pogodę i takie lekkie jedzenie. Dzisiaj praktycznie zjadłam tylko makaron i wypiłam chyba beczkę wody. Jest gorąco i nie chce się jeść, prawda!
Spaghetti z groszkowym pesto jest bardzo pożywne. Dodałam feta i suszone pomidory w oleju. To danie choć nie zawiera mięsa to i tak jest bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Groszkowe pesto jest pyszne. Przyrządzam je na wiele sposobów w zależności co akurat znajdę w spiżarni. Dzisiaj w przepisie na groszkowe pesto znajdziecie włoskie orzechy, miętę i bazylię i oczywiście zielony groszek. Dobra oliwa i parmezan to podstawa przepisu na pesto.
Spaghetti z groszkowym pesto
Składniki:
na 4 porcje
200 g spaghetti
10 suszonych pomidorów
200 g sera feta, owczego
5 listków bazylii
Groszkowe pesto
200 g zielonego groszku
50 g włoskich orzechów
2 łyżki utartego parmezanu
1 ząbek czosnku
20 listków bazylii
20 listków mięty
75 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Groszek blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Wsyp do misy od malaksera, z nożem do cięcia. Dodaj włoskie orzechy, zioła i część oliwy. Zmiksuj na ziarnistą masę. Ja lubię gruboziarnistą. Wlej resztę oliwy, wsyp pół łyżeczki soli i parmezan i zmiksuj. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i z powrotem włóż do garnka. Wymieszaj z pesto, użyj tyle ile uważasz za stosowne. Ja dodałam trochę więcej niż pół porcji. Resztę włożyłam do słoiczka i polałam oliwą. Pesto można przechować w lodówce do tygodnia. Następnie dodaj do makaronu pokrojone suszone pomidory, pokruszoną feta i pokrojone liście bazylii. Lekko przemieszaj i nałóż na talerz do makaronu. Smacznego
10 komentarzy
Oj tak wszelkie dania makaronowe są idealny na takie upały,bo szybkie w przygotowaniu :) stanie przy garach to ostatnie o czym się marzy w taki upał :) pozdrawiam! :)
Japp!
Brzmi wspaniale, wygląda wspaniale i podejrzewam, że smakuje też wspaniale :)
A groszek jak młody to z lupinkami, czy obrany?
Nie próbowałam, ale sądzę, że taki młody , który dodaje się do sałatek można zmiksować w całości.
apetyczne i szybkie danie
Mniam! Świetny przepis! Muszę koniecznie spróbować :)
Fajne to pesto, mniam, idealne danie na gorące dni
O tak!
O tak! Szybko i łatwo, w sam raz na upały!