W lodówce znalazłam salsiccia i postanowiłam ugotować tagliatelle carbonara z salsiccia. Dawno nie przyrządzałam carbonara, a to przecież taki pyszny i syty obiad. Tradycyjna spaghetti carbonara przyrządza się z pancetta, która jest odpowiednikiem naszego wędzonego boczku.
W tym przepisie obok boczku jest również salsiccia. Chciałam spróbować jak będzie smakować to włoskie danie z większą ilością mięsa. Kiedyś ugotowałam tortiglioni carbonara z kabanosami. Spodobał mi się wtedy pomysł dodania kiełbasy do makaronu.
W tym daniu postawiłam na salsiccia o smaku czosnkowym. Oczywiście nie zapomniałam o jajkach, które zastępują w tym daniu sos do makaronu. Bardzo lubię jajka, więc ich nie żałuję do makaronu. Ten szybki i tani obiad jest przesmaczny, mocno jajeczny, ale też o wyraźnym smaku kiełbasy.
To popularne włoskie danie z makaronu można przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo smaczna jest wersja carbonara z dynią, czy carbonara z grzybami. Dołączam tę z salsiccia.
Carbonara z salsiccia
4 porcje
Składniki:
300 g surowej salsiccia z czosnkiem
50 g wędzonego boczku
5 jajek
50 g parmezanu
3 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól do smaku
Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zachować wodę od gotowania, a makaron włożyć z powrotem do garnka. Masło rozpuścić na patelni. Salsiccia wyjąć z flaka i pokroić. Następnie smażyć kiełbasę na maśle. Pokroić boczek w kostkę i zrumienić na drugiej patelni. Dodać do kiełbasy .
Dodać kiełbasę z boczkiem do makaronu. Wbić jajka, wsypać parmezan, pietruszkę, otartą skórkę z cytryny, pieprz i wymieszać lekko podgrzewając. Wlać 50 ml wody z makaronu i jeszcze raz wymieszać. Smażyć makaron, aż jajka się zetną. Podać carbonara posypane pietruszką i parmezanem. Smacznego!