U nas dzisiaj szybka kolacja, carbonara z grzybami i parmezanem i…Oczywiście w carbonara nie może zabraknąć pietruszki. Przepis na carbonara jest bardzo łatwy. Danie jest gotowe w dosłownie 30 minut. Ostatnio oglądałam w telewizji, że powraca moda na kupowanie gotowych dań.
Nigdy nie byłam fanką kupnego jedzenia z supermarketu, tym bardziej teraz, kiedy wiem, że dobry obiad lub szybka kolacja są gotowe w 30 minut. Chyba można poświęcić 30 minut dziennie na ugotowanie pysznego spaghetti carbonara? Ja tak bynajmniej myślę.
Makaron na kolację to bardzo popularne danie w naszej rodzinie. Poza tym makaron nigdy się nie znudzi! Co jak co ale z makaronu można wyczarować wspaniałe i różnorodne dania.
Szybka kolacja
na 4 porcje
Składniki:
250 g brunatnych pieczarek
8 jajek
50 g masła
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego
2 łyżki utartego parmezanu + do posypania
250 g spaghetti
Pieczarki pokrój w plasterki i usmaż na połowie masła. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj pietruszkę i smaż jeszcze przez minutę. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Dodaj resztę masła. Postaw garnek na kuchni i wbij jajka. Mieszaj aż jajka równomiernie się zetną. Dodaj grzyby i parmezan. Wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze, posyp resztą pietruszki i parmezanowymi wiórami. Smacznego!
5 komentarzy
Nigdy nie robiłam z grzybami, ale pomysł bardzo mi się podoba :) Musi smakować pysznie :)
To taka wersja bezmięsna
A co z druga polowa masla???
Czy mozna dodac tez boczek?
Dodać do odcedzonego makaronu. Oczywiście można dodać boczek lub zamienić grzyby na boczek.
To jest absolutnie genialne! Zaczynam się zarażać waszą pasją do gotowanie