Hejka! Jak ten czas leci! I jak ciepło! Aż się boję pomyśleć co to będzie jak przyjdą mrozy? Piękna złota jesień! Trzeba to uczcić! Zapraszam na przepis na szybką szarlotkę z cynamonem. Ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasto. Kiedy mama ochotę na ciasto to szybka szarlotka jest moim ratunkiem. Lubicie cynamon z jabłkami? Cynamon jest świetną przyprawą do owocowych ciast. Używam go na przemian z kardamonem albo obie przyprawy na raz. Szybka szarlotka smakuje idealnie na ciepło z lodami lub całkiem schłodzona z waniliowym sosem. Polecam upiec ciasto na niedzielę.
Szybka szarlotka
Składniki:
250 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
150 g cukru
150 g masła, zimnego
1 jajko
½ łyżeczki soli
5 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Nastaw piekarnik na 180ºC. Przesiej mąkę z proszkiem. Wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekaj nożem suche składniki z masłem do wytworzenia kruszonki. Dodaj jajko i waniliowy ekstrakt. Delikatnie połącz i uformuj kulę. Podziel na dwie równe części i włóż do lodówki na godzinę. Jedną częścią ciasta wyłóż spód formy o średnicy 23 cm. Na wierzchu zetrzyj jabłka. Posyp jabłka cynamonem. Drugą połowę ciasta zetrzyj i przykryj nim jabłka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Ciasto powinno być upieczone na złoty kolor. Wyjmij ciasto i ostudź. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki i podaj z lodami lub waniliowym sosem. Smacznego!
4 komentarze
Wygląda bajecznie, ja mam inny przepis bez gniecenia ciasta i tez jest dobry, ale kruche ciasto bardzo lubię, a we wspomnianym przepisie zamiast jabłek wykorzystuję też truskawki lub maliny:-)
Szarlotka i sernik- to chyba wszyscy lubią :-)
Na szarlotkę zawsze jestem chętna! :)
Bardzo lubię szarlotki :) Poproszę kawałek do kawki :)
U nas też piękna i ciepła jesień a taką szarlotkę wprost uwielbiamy <3