Szybka szarlotka z cynamonem

Hejka! Jak ten czas leci! I jak ciepło! Aż się boję pomyśleć co to będzie jak przyjdą mrozy? Piękna złota jesień! Trzeba to uczcić! Zapraszam na przepis na szybką szarlotkę z cynamonem. Ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasto. Kiedy mama ochotę na ciasto to szybka szarlotka jest moim ratunkiem. Lubicie cynamon z jabłkami? Cynamon jest świetną przyprawą do owocowych ciast. Używam go na przemian z kardamonem albo obie przyprawy na raz. Szybka szarlotka smakuje idealnie na ciepło z lodami lub całkiem schłodzona z waniliowym sosem. Polecam upiec ciasto na niedzielę.

szybka szarlotka

szarlotka_przepis

Szybka szarlotka

Składniki:

250 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

150 g cukru

150 g masła, zimnego

1 jajko

½ łyżeczki soli

5 jabłek

2 łyżeczki cynamonu

szybka szarlotka przepis

Nastaw piekarnik na 180ºC.  Przesiej mąkę z proszkiem. Wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekaj nożem suche składniki z masłem do wytworzenia kruszonki. Dodaj jajko i waniliowy ekstrakt. Delikatnie połącz i uformuj kulę. Podziel na dwie równe części i włóż do lodówki na godzinę. Jedną częścią ciasta wyłóż spód formy o średnicy 23 cm. Na wierzchu zetrzyj jabłka. Posyp jabłka cynamonem. Drugą połowę ciasta zetrzyj i przykryj nim jabłka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Ciasto powinno być upieczone na złoty kolor. Wyjmij ciasto i ostudź. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki i podaj z lodami lub waniliowym sosem. Smacznego!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.