Kolejna słoneczna niedziela. W kuchni roznosi się zapach jabłek. Na stole stoi tarta jabłkowa z kruszonką. Jest pyszna! Już spróbowałam. Ciasto z jabłkami to moje ulubione. Mam mnóstwo jabłek, które muszę przerobić. Ciasto z jabłkami to jeden ze sposobów na wykorzystanie tych owoców.
W tym roku jabłka obrodziły. Przygotowuję serię przepisów z jabłkami. Już wcześniej mieliście okazję zapoznać się z przepisem na crumble z jabłkami. Tarta jabłkowa jest nieco inna, ale też z kruszonką. Większą część jabłek ułożyłam na dnie tarty, a resztę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z kruszonką.
Ciasto jest słodkie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem jabłek. Lubię jak ich jest dużo w cieście, kiedy są miękkie, ale wciąż w całości. Do tego ciasta świetnie pasuje sos waniliowy lub lody. Tarta bez dodatków też jest pyszna!
Tarta jabłkowa z kruszonką
12 porcji
Składniki:
225 g pszennej mąki
100 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
150 g masła, zimnego
2 łyżki zimnej wody
1 kg jabłek
Kruszonka
100 g pszennej mąki
40 g masła, zimnego
50 g cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
Mąkę wymieszaną z cukrem i wanilią posiekać z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Kiedy utworzy się kruszonka wlać zimną wodę i delikatnie zagnieść ciasto w kulę. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrągły placek i wyłożyć nim dno i brzegi formy. Wystające ciasto odciąć nożem, a dno nakłuć widelcem.
Nastawić piekarnik na 200ºC na termoobieg. Podpiec tartę przez 12 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160ºC. Jabłka pokroić w ósemki.
Dwa jabłka pokroić w kostkę. Z mąki, cukru, cynamonu i masła zrobić kruszonkę, rozcierając składniki palcami. Dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać.
Ułożyć resztę jabłek na podpieczonym spodzie. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec tartę przez 35 minut na złoty kolor. Upieczoną tartę ostudzić. Podać z ulubionymi dodatkami jak waniliowym sosem lub lodami. Smacznego!