Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Obiecałam sobie , że z nadejściem sezonu na truskawki upiekę kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką. To ciasto jest przesmaczne i dla mnie hitem lata. Pasuje z różnymi owocami. Robiłam je z malinami, a nawet z nutellą. Pamiętam jak pierwszy raz upiekłam to ciasto dla koleżanek w pracy, pochwałom nie było końca, a potem dziewczyny same piekły to ciasto. O tak, to ciasto zasłynęło w Szwecji na pewno. Muszę odświeżyć jego glorię truskawkową wersją. Jak myślicie, udało mi się?

kruche_ciasto_przepisciasto_kruche_truskawkikruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

Składniki:

prostokątna foremka 25 cm x 35 cm

Kruche ciasto

425 g pszennej mąki

250 g masła, zimnego

30 g cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

¼ łyżeczki soli

Pianka budyniowa

5 białek

200 g cukru

1 budyń waniliowy, waga 40 g

4 łyżeczki ziemniaczanej mąki

1 łyżeczka waniliowego  ekstraktu

125 ml oleju

500 g truskawek

przepis na kruche ciasto truskawkoweciasto_niedziela

W misie malaksera umieść część mąki, proszek do pieczenia, sól i pokrojone masło. Zacznij zarabiać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Na koniec dodaj żółtka i zarabiaj ciasto do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części, mniej więcej 60% i 40 %, owiń w folię i włóż do zamrażalki na 2 godziny lub na noc. Nastaw piekarnik na 180ºC. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Zetrzyj na tarce większą porcję ciasta i rozprowadź równomiernie po dnie. Podpiecz w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, wyjmij i przestudź. Ubij białka na sztywno. Ubijając dalej dodaj po łyżce cukru, waniliowy ekstrakt, następnie ziemniaczaną mąkę, budyń i na końcu olej. Wyłóż piankę na ciasto i rozprowadź równomiernie. Oczyść truskawki, przekrój na pół jeśli są duże i wciśnij w piankę. Zetrzyj mniejszą porcję ciasta na piankę i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz ciasto przez 40 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kawałki. Smacznego!

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.