Dostałam od koleżanki z pracy rabarbar i od razu pomyślałam, że na niedzielę upiekę kruche ciasto frangipane z rabarbarem. Wiecie co to jest frangipane? To taka masa migdałowa, którą wylewa się na wierzch ciasta z owocami lub tarty jak w przypadku tarty ze śliwkami.
Uwielbiam migdały, marcepan i migdałowe wypieki. Migdały i ich pochodne świetnie pasują z różnymi owocami i okazuje się, że też i z rabarbarem. Jak wiecie rabarbar to nie owoc, tyle warzywo, jedyne chyba z którego można ugotować kompot i zrobić dżem. Kocham rabarbar i zawsze się cieszę, że co niektórzy o mnie pamiętają i podrzucają mi rabarbar przez całe lato.
To kruche ciasto jest bardzo smaczne. Kruche ciasto jest nieco nietypowe, raczej półkruche, dlatego świetnie pasuje z owocami i zapieczoną masą migdałową. Ciasto frangipane z rabarbarem upiekłam w podłużnej formie, ale oczywiście można je upiec w dowolnie wybranej formie. Nie mogłam się doczekać, aby je spróbować. Pierwszy kawałek, który zjadłam był jeszcze ciepły, ale jak spróbowałam całkowicie ostygnięte ciasto to było jeszcze lepsze! Polecam je zatem dobrze wystudzić przed podaniem.
To nie moja pierwszy próba połączenia rabarbaru z migdałami. Często do wypieków z rabarbarem dodaję truskawki. Tarta truskawkowa z rabarbarem typu frangipane zawiera również migdały.
Ciasto z rabarbarem to typowy sezonowy wypiek. Rustykalna tarta z rabarbarem zawsze otwiera u mnie rabarbarowy sezon. Jeśli mam rabarbaru pod dostatkiem to go mrożę. Zimą jak znalazł. Tak więc zapraszam po przepis na kolejny pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem.
Ciasto frangipane z rabarbarem
prostokątna forma o wymiarach 20 cm x 30 cm
Składniki:
250 g mąki
210 g masła zimnego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
400 g rabarbaru, obranego ze skórki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki brązowego lub białego cukru
Masa frangipane
200 g mąki migdałowej, blanszowanej
100 g cukru
3 łyżki golden syropu
szczypta soli
60 g masła, miękkiego
4 jajka
Dodatkowo
50 g poziomek, opcjonalnie
50 g migdałowych płatków
Pokroić zimne masło w kostkę. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wanilię. Rozcierać suche składniki z masłem do utworzenia kruszonki. Wtedy dodać jajka i zmiksować mikserem do połączenia składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić po dnie.
Następnie ułożyć rabarbar pocięty w długie paski. Posypać ziemniaczaną mąką wymieszaną z cukrem.
Mąkę migdałową, cukier, Golden syrop i masło zmiksować. Następnie wbić jajka i zmiksować na puszystą masę. Wylać masę migdałową na rabarbar. Posypać poziomkami i migdałowymi płatkami.
Wstawić ciasto do nagrzanego na 170Cº piekarnika i piec przez około 35 – 40 minut. Ciasto powinno być ładnie zrumienione. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!
3 komentarze
Ciasto wygląda baaardzo apetycznie, w sobotę pewnie zrobię, zwłaszcza że uwielbiam rabarbar.
Polecam!
Świetne ciasto. Uwielbiam ciasta z rabarbarem!