Kruche ciasto frangipane z rabarbarem

Dostałam od koleżanki z pracy rabarbar i od razu pomyślałam, że na niedzielę upiekę kruche ciasto frangipane z rabarbarem. Wiecie co to jest frangipane? To taka masa migdałowa, którą wylewa się na wierzch ciasta z owocami lub tarty jak w przypadku tarty ze śliwkami.

Uwielbiam migdały, marcepan i migdałowe wypieki. Migdały i ich pochodne świetnie pasują z różnymi owocami i okazuje się, że też i z rabarbarem. Jak wiecie rabarbar to nie owoc, tyle warzywo, jedyne chyba z którego można ugotować kompot i zrobić dżem. Kocham rabarbar i zawsze się cieszę, że co niektórzy o mnie pamiętają i podrzucają mi rabarbar przez całe lato.

kruche ciasto frangipane z rabarbarem codojedzenia

To kruche ciasto jest bardzo smaczne. Kruche ciasto jest nieco nietypowe, raczej półkruche, dlatego świetnie pasuje z owocami i zapieczoną masą migdałową. Ciasto frangipane z rabarbarem upiekłam w podłużnej formie, ale oczywiście można je upiec w dowolnie wybranej formie. Nie mogłam się doczekać, aby je spróbować. Pierwszy kawałek, który zjadłam był jeszcze ciepły, ale jak spróbowałam całkowicie ostygnięte ciasto to było jeszcze lepsze! Polecam je zatem dobrze wystudzić przed podaniem.

frangipane_rabarbar_migdaly_kruche_codojedzenia

To nie moja pierwszy próba połączenia rabarbaru z migdałami. Często do wypieków z rabarbarem dodaję truskawki. Tarta truskawkowa z rabarbarem typu frangipane zawiera również migdały.

Ciasto z rabarbarem to typowy sezonowy wypiek. Rustykalna tarta z rabarbarem zawsze otwiera u mnie rabarbarowy sezon. Jeśli mam rabarbaru pod dostatkiem to go mrożę. Zimą jak znalazł. Tak więc zapraszam po przepis na kolejny pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem.

frangipane_przepis_kruche_rabarbar_codojedzenie

Ciasto frangipane z rabarbarem

prostokątna forma o wymiarach 20 cm x 30 cm

Składniki:

250 g mąki

210 g masła zimnego

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

400 g rabarbaru, obranego ze skórki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki brązowego lub białego cukru

Masa frangipane

200 g mąki migdałowej, blanszowanej

100 g cukru

3 łyżki golden syropu

szczypta soli

60 g masła, miękkiego

4 jajka

Dodatkowo

50 g poziomek, opcjonalnie

50 g migdałowych płatków

Pokroić zimne masło w kostkę. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wanilię. Rozcierać suche składniki z masłem do utworzenia kruszonki. Wtedy dodać jajka i zmiksować mikserem do połączenia składników.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić po dnie.

Następnie ułożyć rabarbar pocięty w długie paski. Posypać ziemniaczaną mąką wymieszaną z cukrem.

Mąkę migdałową, cukier, Golden syrop i masło zmiksować. Następnie wbić jajka i zmiksować na puszystą masę. Wylać masę migdałową na rabarbar. Posypać poziomkami i migdałowymi płatkami.

Wstawić ciasto do nagrzanego na 170Cº piekarnika i piec przez około 35 – 40 minut. Ciasto powinno być ładnie zrumienione. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *