Wątróbka saute bardzo zdrowa!

Wiecie, że wątróbka ma najbogatszą gęstość odżywczą ze wszystkich produktów spożywczych. Ja wiem! Jem wątróbkę przynajmniej raz w tygodniu. Wątróbka saute z cebulką, surówką z selera i ziemniakami to pyszne danie na obiad.  Ja zadowalam się już wątróbką z surówką, bo ziemniaki jadam bardzo rzadko, ponieważ jestem na diecie LCHF.

wątróbka saute przepis codo jedzenia blog

Jak przyrządzić wątróbkę?

Wątróbkę smażę na mocno rozgrzanym maśle, kilka minut po każdej stronie. W środku wątróbka jest różowa i mięciutka, z wierzchu lekko zrumieniona. Wątróbkę doprawiam solą i pieprzem zaraz po usmażeniu. Podczas smażenia dorzucam do wątróbki  cebulę. Cebula nadaje smak wątróbce i jest również smacznym dodatkiem do dania.

Przyrządzenie wątróbki jest bardzo proste. Przyrządzając ją na obiad zaczynam od dodatków, a więc przygotowania przystawek. Kiedy już mam ugotowane ziemniaki i gotową surówkę, wtedy zabieram się za wątróbkę, której przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka minut.

wątróbka saute tani obiad codo jedzenia

Wiem, wiem nie każdy lubi podroby. Ja też jedynie jadam z nich wątróbkę i jej przetwory jak pasztet. Aby polubić wątróbkę trzeba do niej dobrać odpowiednie dodatki. Uwielbiam wątróbkę z grzybowym risotto. Często podaję do niej jarmużowi slaw. Dzisiaj proponuję prostą surówkę z selera i ziemniaczane puree, pychotka!

Wątróbka saute

4 porcje

Składniki:

500 g wątróbki drobiowej

sólo i czarny pieprz młotkowany do smaku

2 łyżki masła

2 cebule

Dodatki

surówka z selera, przepis

puree ziemniaczane, przepis

Wątróbkę oczyścić z błon. Rozgrzać masło i usmażyć wątróbkę. Smażyć kilka minut, po czym doprawić mięso solą i pieprzem. Z przepisów powyżej przyrządzić surówkę z selera i ziemniaczane puree. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *