Wiecie, że wątróbka ma najbogatszą gęstość odżywczą ze wszystkich produktów spożywczych. Ja wiem! Jem wątróbkę przynajmniej raz w tygodniu. Wątróbka saute z cebulką, surówką z selera i ziemniakami to pyszne danie na obiad. Ja zadowalam się już wątróbką z surówką, bo ziemniaki jadam bardzo rzadko, ponieważ jestem na diecie LCHF.
Jak przyrządzić wątróbkę?
Wątróbkę smażę na mocno rozgrzanym maśle, kilka minut po każdej stronie. W środku wątróbka jest różowa i mięciutka, z wierzchu lekko zrumieniona. Wątróbkę doprawiam solą i pieprzem zaraz po usmażeniu. Podczas smażenia dorzucam do wątróbki cebulę. Cebula nadaje smak wątróbce i jest również smacznym dodatkiem do dania.
Przyrządzenie wątróbki jest bardzo proste. Przyrządzając ją na obiad zaczynam od dodatków, a więc przygotowania przystawek. Kiedy już mam ugotowane ziemniaki i gotową surówkę, wtedy zabieram się za wątróbkę, której przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka minut.
Wiem, wiem nie każdy lubi podroby. Ja też jedynie jadam z nich wątróbkę i jej przetwory jak pasztet. Aby polubić wątróbkę trzeba do niej dobrać odpowiednie dodatki. Uwielbiam wątróbkę z grzybowym risotto. Często podaję do niej jarmużowi slaw. Dzisiaj proponuję prostą surówkę z selera i ziemniaczane puree, pychotka!
Wątróbka saute
4 porcje
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
sólo i czarny pieprz młotkowany do smaku
2 łyżki masła
2 cebule
Dodatki
surówka z selera, przepis
puree ziemniaczane, przepis
Wątróbkę oczyścić z błon. Rozgrzać masło i usmażyć wątróbkę. Smażyć kilka minut, po czym doprawić mięso solą i pieprzem. Z przepisów powyżej przyrządzić surówkę z selera i ziemniaczane puree. Smacznego!