Brakuje Wam pomysłów na tani obiad z dwóch dań? U mnie najczęściej jest to zupa i mięso z przystawkami. Bardzo często u mnie gości pomidorowa na kurczaku. Ugotowane mięso z kurczaka wykorzystuję do krokietów. Jest to ulubiony obiad z dwóch dań dla czteroosobowej rodziny na dwa dni. Prosty do wykonania przepis sprawdzi się w trakcie tygodnia pracy, z braku czasu lub z braku pieniędzy.
W tygodniu gotuje mój mąż. Osobiście staram się ugotować obiad z dwóch dań aby conajmniej starczył na dwa dni, aby w ten sposób trochę go odciążyć. Oboje pracujemy, więc mamy podzielone obowiązki ale wzajemnie sobie pomagamy. Teraz ze względu na corona oboje pracujemy więcej. Obiad jest głównym posiłkiem dnia, więc powinien pokryć jak największą część dziennego zapotrzebowanie na kalorie.
Zupa z krokietami to prosty obiad z dwóch dań, smaczny i sycący. Lubię przyrządzać farsz z kurczaka do krokietów. Kiedyś przepuszczałam mięso przez maszynkę. Teraz rozdrabniam je w malakserze. Farsz jest pulchny i smakuje o wiele lepiej. Do farszu często dodaję podsmażone grzyby z cebulką aby podkreślić jego smak.
Do przyrządzenia krokietów potrzebne są naleśniki. Mogą to być naleśniki ze szpinakiem, naleśniki z jarmużem lub tradycyjne naleśniki bez dodatków. Krokiety na ogół maczam w jajku i obtaczam w tartej bułce. Smażę na maśle lub kokosowym oleju. Zamiast tartej bułki często używam zmielonych migdałów wymieszanych z parmezanem.
Obiad z dwóch dań
Co jeszcze można przyrządzić na obiad ? Zamiast krokietów można przyrządzić naleśniki na słodko lub usmażyć ziemniaczane placki. Poza tym można zrobić kopytka lub gnocchi. Jako pierwsze danie proponuję sycące zupy jak minestrone lub buraczkową. W sezonie koniecznie ugotujcie botwinkę.
Obiad z dwóch dań niekoniecznie musi zawierać mięso. Można przygotować go w postaci sałatki na ciepło lub sałatki na zimno, a na pierwsze danie zmiksować pożywny koktajl. Sałatki to praktyczny obiad do pracy lub niepracochłonny obiad latem.
Krokiety z kurczakiem
12 krokietów
Składniki
mięso z ugotowanego kurczaka, waga przed gotowaniem 1,5 kg
250 g kasztanowych pieczarek
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ciasto naleśnikowe
150 g mąki
3 jajka
500 ml mleka
sól do smaku
kokosowy olej , masło lub ghee do smażenia
Panierka
2 jajka
50 g tartej bułki
Zmiksuj składniki na cisto naleśnikowe i usmaż 12 cienkich naleśników na dużej patelni. Mięso z kurczaka obierz z kości i krótko zmiksuj w malakserze lub pokrój drobno nożem. Rozgrzej olej kokosowy lub masło. Pokrój drobno cebulę i zeszklij. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż się lekko zrumienią. Posól i dopraw solą. Dodaj cebulę z pieczarkami i natkę pietruszki do mięsa. Wymieszaj farsz i rozdziel w równych porcjach na naleśniki. Naleśniki złóż w kopertę.
Przygotuj dwa talerze. Do głębokiego talerza w bij dwa jajka, lekko posól i roztrzep widelcem. Na płaski talerz wsyp tartą bułkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Zanurzaj naleśniki w jajku, obtaczaj w bułce i smaż na złoty kolor. Krokiety można podać z sałatą lub z ketchupem. Resztki krokietów zapakuj do naczynia ze szczelną pokrywką i przechowuj w lodówce do 4 dni.
2 komentarze
Dziękuję za pomysł na obiad. Aktualnie jestem w pracy i mam krotką przerwę, zastanawiałam się, co dzisiaj dobrego przygotować na obiadek i poważnie wezmę pod uwagę tę propozycję. Szczególnie, ze nie wydaje się w sumie tak bardzo skomplikowana :) Mam do niej poza tym praktycznie wszystkie składniki, po drodze tylko dokupię pieczarki.
U nas z gotowaniem jest zupełnie odwrotnie. Sama gotuję na tygodniu, mąż natomiast stara się mi pomagać na weekendy (sama wybieram dania kuchni polskiej, mąż z kolei lubi w kuchni trochę poeksperymentować….).
Świetnie się tak uzupełniać!