Dzisiaj przygotowałam przepis na woke, warzywa, kurczak, mnóstwo kolendry…Tak to typowy woke na domowy obiad, jest łatwy w przyrządzeniu obiad. Nawet jeśli nie macie naczynia, które nazywa się woke to możecie przyrządzić to danie również na zwykłej patelni
Bazę w woke stanowią warzywa i jakieś źródło białka. Mogą to być krewetki, wołowina lub wieprzowina. Bardzo lubimy chińszczyznę z kawałkami soczystego kurczaka. Wybór warzyw jest dowolny. Zazwyczaj dodaję większość zielonych warzyw jak brokuły, groszek cukrowy, dymkę czy kapustę. Latem zastępuję białą kapustę młodą kapustą. Jeśli jeszcze nie próbowaliście woka młodą kapustę to bardzo polecam. Kapusta niedługo pokaże się w sklepach, więc zapamiętajcie ten przepis.
W oczekiwaniu na wiosenne nowalijki proponuję zastąpić kapustę pak choi. Uwielbiam pak choi. To chińska kapusta nieco delikatniejsza w smaku od naszej rodzimej. Często używam pak choi w mojej kuchni. Pak choi z rybą jest przepyszny. Dodaję go również do chow mein krewetkowego.
Oczywiście noodles trzeba jeść bambusowymi pałeczkami. Nie musicie się jednak torturować i zwykły widelec wystarczy aby to danie ogarnąć. Mówiąc szczerze jedzenia pałeczkami wciąż nie wychodzi mi najlepiej. Ponoć powolne jedzenie jest zdrowe, więc się nie przejmuję, że mi to tak mozolnie wychodzi.
Woke fascynuje mnie kolorami. Nie ma chyba bardziej kolorowego dania niż woke z różnymi warzywami. Danie pięknie się prezentuje, wręcz zachęca do jedzenia.
Przepis na woke z kurczakiem i warzywami
4 porcje
Składniki:
250 g pieczarek
2 dymki ze szczypiorem
150 g groszku cukrowego
1 czerwone chili
5 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 marchewka
2 małe pak choi
250 g noodles
1 dorodna kolendra w doniczce
1 łyżka sesamu do posypania
ćwiartki limonki do podania
2 łyżki tajskiej soi
1 łyżka ryżowego octu lub jabłkowego
350 g fileta z piersi kurczaka
sól i czerwona papryka w proszku
olej kokosowy do smażenia
Woke to proste danie na obiad ale wymaga dużo krojenia. Przyrządzanie woke zacznij od warzyw. Marchewkę pokrój w cienkie słupki. Brokuły podziel na małe różyczki. Grzyby i chili pokrój na talarki. Imbir i czosnek bardzo drobno pokrój. Groszek cukrowy i dymkę potnij w piórka. Pak choi potnij w cienkie paski. Białą część warzywa możesz pokroić w cienkie paski. Zielona część warzywa szybko „więdnie”, więc nie ma potrzeby aby cienko ją kroić.
Rozgrzej kokosowy olej w woke lub patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojony imbir, czosnek, chili i grzyby. Smaż w wysokiej temperaturze, aby pieczarki ładnie się zrumieniły. Następnie dodaj marchewkę i brokuły. Ważne jest aby smażyć poszczególne składniki chronologicznie pod względem ich twardości. Te, które są miękkie pozostaw na koniec. Dlatego do woke dymkę, groszek cukrowy, pak choi i część kolendry dodaj na samym końcu. Warzywa powinny być al dente i zachować swój soczystym zielony kolor.
Pora na mięso i noodles. Noodles gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty i odcedź. Filet z piersi kurczaka pokrój na małe podłużne kawałki. Oprósz solą i czerwoną papryką w proszku. Rozprowadź warzywa na obrzeżach woke i smaż kurczaka przez 2 minuty w wysokiej temperaturze. Następnie połącz mięso z warzywami, dopraw woke soją, ryżowym octem i wymieszaj z noodles.
Przed podaniem posyp danie prażonym sezamem i kolendrą. Nałóż na miski. Podaj z limonką. Smacznego!