Bułeczki śniadaniowe z nasionami. Kilka dni temu piekłam chleb z tego przepisu, dzisiaj pomyślałam, że weekend możecie upiec bułeczki na późne śniadanie. Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty. Nie ma mowy, że bułki nie wyjdą. Oczywiście, pieczenia chleba wymaga wprawy. Nie myślcie, że moje początki w domowych wypiekach pieczywa były łatwe. Wcale nie!
Ale kiedy już nauczyłam się piec chleb to nie mogę przestać. Jest to jedno z moich ulubionych zajęć. Choć sama chleba za dużo nie jadam to jednak wypiekam go dla rodziny i znajomych. Często piekę bułeczki śniadaniowe w weekendy. Rodzina budzi się od roznoszącego się zapachu chleba. Tak, pieczenia chleba to dla mnie prawdziwa przyjemność, choć początki nie były łatwe. Odkryłam jednak, że źle upieczony chleb wcale nie musiałam od razu wyrzucać do śmieci. Źle upieczony chleb można zetrzeć na tartą bułkę. Mój ulubiony sposób na wykorzystanie takiego chleba to pangratatto.
Z źle upieczonego chleba można zrobić zakwas, a nawet grzanki do sałatki Cezar. Dlatego nie zniechęcajcie kolejną porażką. Wykorzystajcie źle upieczony chleb i spróbujcie jeszcze raz. Praktyka czyni cuda!
Bułeczki śniadaniowe
20 sztuk
Składniki:
950 g pszennej mąki
250 g mąki żytniej razowej + 2 łyżki
75 g świeżych drożdży
1 łyżka melasy
50 siemienia lnianego, całe nasiona
50 g nasion babki płesznik
1150 – 1200 ml wody
25 g soli, około 1½ łyżki
Drożdże rozdrobnij i rozpuść w zimnej wodzie wraz z melasą. Odważ mąkę, nasiona i wsyp do misy miksera. Dodaj rozczyn i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól. Zarabiaj ciasto przez około 10 minut, ręcznie nieco dłużej, około 15 minut. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i złóż w kopertę. Ciasto zostaje odpowietrzone, po czym znowu wyrasta. Przykryj je ściereczką i odczekaj 10 minut. Ciasto musi teraz odpocząć. Przygotuj dwie blaszki do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj 20 bułek. Ułóż bułki w odstępach na blasze i oprósz mąką razową. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Nastaw piekarnik na 250ºC. Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperturę pieczenia do 200ºC i piecz bułeczki jeszcze przez 10 minut. Wyjmij upieczone bułki z piekarnika i ostudź na metalowej kratce. Smacznego!