Uwielbiam pieczywo z marchewką. Ostatnio upiekłam bułki pszenno razowe z marchewką. Jest to prosty przepis na bułki z marchewką utartą. Niewiele warzyw pasuje do wypieku pieczywa, ale marchewka, cukinia czy buraczki są często przeze mnie stosowane. Czasami sięgam po ciecierzycę i piekę podpłomyki. Wypiekam chleb również z ziemniaczanymi resztkami.
Zaletą pieczywa z dodatkiem warzyw jest to, że jest ono smaczne i długo utrzymuje wilgotność. Poza tym jest to sposób na więcej warzyw w diecie. Bułki z marchewką lubi cała moja rodzinka. Wystarczy jedynie zmniejszyć nieco ilość wody w cieście aby uzupełnić ją utartą na tarce marchewką.
Bułki z marchewką to typowe bułki na kanapki. Świetnie pasuje do sera czy szynki. Bułki można zamrozić.
Bułki z marchewką
16 bułek
Składniki:
1 kg pszennej mąki + 2 łyżki do podsypania
200 g mąki razowej
800 ml zimnej wody
65 g świeżych drożdży
2 łyżki melasy
150 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach
1 łyżka soli
Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj melasę i dokładnie wymieszaj. Do misy miksera wsyp obie mąki, wlej rozpuszczone drożdże i zarób ciasto. Kiedy drożdże już się połączą z mąką dodaj marchewkę i sól. Zagniataj ciasto za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne ale lekko klejące. Przykryj miskę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
Nastaw piekarnik na 250ºC. Wyjmij ciasto na blat oprószony mąką i złóż kilka razy w kopertę. Odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj z nich 16 bułek. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika na środkowym poziomie i piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz bułki jeszcze przez 10 minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę do ostygnięcia. Smacznego!
2 komentarze
Czy zamiast melasy może być miód ?
Tak, może być!