Śniadanie czy na pikinik… uwielbiam te maślane rogaliki, nadziewane serem brie i posypane migdałowymi płatkami. Trochę winogron, świeżo zaparzona kawa i jeszcze cieplutkie rogaliki to przysmaki na dobry dzień.
Przepis na maślane rogaliki (24 sztuki)
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 13 dl pszennej mąki
- 50 g masła
- 5 dl mleka, ciepłego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
Nadzienie
- 100 g sera brie
- 50 g migdałowych płatkow
Wykonanie:
- Roztop masło i dodaj mleko. Mleko podgrzej do 37 ° C.
- Pokrusz drożdże do miski, wlej mleko. Kiedy drożdże już się rozpuszczą dodaj większość mąki, sól i miód i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę mąki, dosyp jeżeli ciasto jest za bardzo lepkie. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta.
- Ciasto powinno być bardzo mięciutkie, ale nielepkie.
- Zostaw do wyrośnięcia na 40 minut w cieple i pod przykryciem.
- Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na okrąkłe placki. Wytnij 6 trójkątów z każdego placka, ułóż ser brie i zwijaj rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.
- Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz w temperaturze 250 ° C (piekarnik z termoobiegiem), około 10-12 minut.
Nadziewane rogaliki to wspaniałe drożdżowe rogaliki.
3 komentarze
z serem brie to już wiem komu w domu by smakowały;)
oooo! rozpływam się! chętnie bym wciągnęła jednego… ewentualnie siedem :))))
Bardzo fajny pomysl na piknikowa przekaske!