358
Dawno nie robiłam wieprzowych roladek. Znalazłam nowy przepis na rolady nadziewane żółtym serem, więc postanowiłam go od razu wypróbować. Do roladek ugotowałam pyszny sos jabłkowy z owocami berberysu.
Przepis na wieprzowe roladki z żółtym serem (8 sztuk)
Składniki:
- 8 kotletów schabowych bez kości, około 1 kg
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki
- 20 g masła + olej do smażenia
Sos jabłkowy
- 4 dl jabłkowego cider lub soku
- sól i pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 dl śmietany
- 2 łyżki suszonych owoców berberysu
Wykonanie:
- Rozbij kotlety na cienkie plastry mięsa. Posyp solą i pieprzem.
- Połóż kawałek sera na każdy plaster mięsa i zwiń w roladę.
- Oprósz roladki mąką i podsmaż na maśle i oleju, około 15 minut.
- Wyjmij rolady z patelni i wlej cider jabłkowy oraz śmietanę. Zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem.
- Przy końcu gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki i owoce berberysu.