Mój małżonek uwielbia gulasz z bakłażanem, dlatego dzisiaj powtórka na blogu tego pysznego perskiego gulaszu. S. jest taki kochany, wyręcza mnie w czym tylko może, więc w nagrodę ugotowałam jego ulubione danie. Jest to typowy mięsny gulasz ale z nietypowym dodatkiem, a mianowicie niedojrzałymi winogronami. W Iranie zbiera się ledwo co wyrośnięte winogrona i produkuje winny ocet. Zielone winogrona są kwaśne i nadają potrawom bardzo fajny smak. Takie winogrona dodaje się również do warzywnych przetworów. Ja jeszcze nigdy nie robiłam perskich octowych sałatek, bo zawsze ktoś z rodziny podsyła gotowe. Natomiast gulasz z bakłażanem gotuję często, bo mam winogrona na ogrodzie na mojej polskiej posesji.
Wiem, wiem, że winogrona już dojrzałe i zerwane ale warto zapamiętać sobie ten przepis na gulasz. Jest inny ale bardzo smaczny. Można go ugotować na jagnięcinie. Ja często gotuję na rosołowej wołowinie, a dzisiaj spróbowałam z wieprzową karkówką. Perski gulasz najlepiej pasuje do ryżu z szafranem.
Bakłażan to inaczej oberżyna. Lubicie to warzywo? Ja bardzo!
Gulasz z bakłażanem
Składniki:
na 5 – 8 porcji
1 kg karkówki z wieprzowiny
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka curry
2 duże pomidory, zmiksowane
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżka soli
2 łyżki pomidorowego przecieru
1 ½ l wrzątku
2 łyżki oliwy
80 g niedojrzałych winogron
2 łyżki masła klarowanego
2 duże bakłażany
Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Dodaj resztę odmierzonych przypraw i wymieszaj. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone na kawałki mięso, posyp przyprawami i zrumień. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, zmiksowane pomidory i wlej wodę. Posól i gotuj gulasz wolno aż mięso będzie prawie miękkie, około 1,5 godziny. W międzyczasie pokrój bakłażany na grube plastry, posól i połóż na sicie. Bakłażany pokryją się kropelkami wody po pół godziny. Następnie lekko odciśnij plasterki z wody. Rozgrzej olej i usmaż bakłażany na złoty kolor.
Dodaj winogrona i oliwę. W sezonie możesz wrzucić świeże winogrona. Winogrona można swobodnie zamrozić i ja używam takich przez resztę roku. Gotuj gulasz jeszcze przez 15 minut. Ułóż bakłażany na wierzchu gulaszu lekko je zatapiając w sosie. Ostatni raz zagotuj gulasz. Podaj gulasz z ryżem po persku, czyli ryżem z szafranem.
13 komentarzy
Rozumiem, że z takimi dojrzałymi, słodkimi winogronami nie wyjdzie już tak dobre? Bardzo mnie ten przepis zaciekawił:)
Ze słodkimi winogronami w ogóle nie wyjdzie. Do tego gulaszu trzeba dodać coś kwaśnego, a niedojrzałe winogrona są niesamowicie kwaśne.
Bardzo apetyczny gulasz :) Uwielbiam bakłażany :)
Ja też Aniu!
Ja jakoś nie umie się do bakłażanu przekonać, ale może jeszcze nigdy nie natrafiłam na porządnie przyrządzony ;)
Moje dzieci też nie lubią…Po prostu kwestia smaku
Twój przepis uświadomił mi konieczność uzupełnienia zapasu przypraw, bo w nich tkwi sedno smaku.
Bardzo fajna potrawa:-)
Dziękuję! W tym przepisie faktycznie przyprawy grają dużą rolę
Nie jesteśmy miłośniczkami bakłażana ale i tak chętnie byśmy spróbowały tego dania :)
Często spotykam osoby, które nie lubią bakłażana…
z wielką chęcią zjadłabym taki gulasz :)
Zjadłabym z przyjemnością!
Niedługo sobie taki zaserwuję, bo wygląda pysznie!!!