Mam w domu pasjonatę gołąbków, który się pozytywnie zdziwił, kiedy mu zaproponowałam gołąbki bez zawijania. Gołąbki inaczej to gołąbki z ryżem, mięsem i posiekaną kapustą, zapiekane w sosie pomidorowym. Też lubię gołąbki ale uważam, że ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne. Gołąbki bez zawijania przyrządza się o wiele szybciej, bez ryzyka, że zabraknie kapusty.
W tym przepisie mieszamy farsz z pokrojoną kapustą, formujemy podłużne gołąbki i gotujemy lub zapiekamy w sosie. U mnie najczęściej jest to sos pomidorowy, ale lubię też gołąbki z sosem grzybowym. Świetnie smakują gołąbki z sosem curry. Wybór mięsa zależy od upodobań smakowych. Może to być wieprzowina lub wołowina. Gotowałam też gołąbki z rybą, do których podałam sos krewetkowy. To danie można również przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Wtedy zamiast mięsa można zastosować soczewicę, a ryż zamienić na kaszę.
Jak widać sposobów na przyrządzenie gołąbków jest mnóstwo. Wszystko zależy od kreatywności i fantazji. Dla mnie to podwójne wyzwanie, bo nie tylko gotuję dla rodziny ale też chcę wzbudzić zainteresowanie moich czytelników. Mam nadzieję, że mi się to uda kolejny raz, publikując przepis na te nietypowe gołąbki.
Gołąbki bez zawijania
18 sztuk
Składniki:
700 g mielone mięsa
2 cebule
30 g masła
2 jajka
400 g białej kapusty
500 g ugotowanego ryżu
50 g startego parmezanu
Sos pomidorowy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
10 listków świeżej bazylii
250 ml bulionu warzywnego
1 l passaty pomidorowej
150 ml śmietanki, 36% tł.
sól i czarny pieprz do smaku
Kapustę rozdrobnić w melakserze. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kapustę i smażyć przez 20 minut, uważać aby kapusta się nie zrumieniła.
Mięso wymieszać z cebulą, kapustą, jajkami, parmezanem i ugotowanym ryżem, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować 18 kotletów, i układać w 2 brytfankach.
Cebulę i czosnek na sos obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Wlać passatę pomidorową, bulion i wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich oraz pokrojoną bazylią. Doprawić sos solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Gołąbki zalać gorącym sosem pomidorowym, tak by były nim prawie całkowicie przykryte. Piec bez przykrycia przez około 35 minut. Smacznego!