Wczoraj była u mnie premiera na młode ziemniaki. Premiera, więc musiało być wyjątkowo, ciekawie i oczywiście smacznie. Wymyśliłam młode ziemniaki z salsiccia w towarzystwie szparagowej fasolki i pesto z jarmużu. Młode ziemniaki z pesto smakują wyśmienicie! No cóż nie spróbujesz nie wiesz! Polecam to szybkie i smaczne danie na lato! Mało pracochłonne i tanie.
Młode ziemniaki
Składniki:
4 porcje
1,5 kg ziemniaków
300 g zielonej fasolki szparagowej
400 g surowej salsiccia
3 łyżki pesto z jarmużu, lub wedle smaku
2 młode cebule ze szczypiorem
świeży koperek do posypania
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Umyj ziemniaki ocierając o siebie tak aby część skórki odeszła. Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.Odcedź i wymieszaj z pesto. Fasolkę zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i masło. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój salsiccia na plasterki. Zrumień kiełbasę, po czym dodaj cebulkę pokrojoną w piórka. Na koniec dodaj ziemniaki, fasolkę i wszystko wymieszaj. Podaj danie na ciepło z pomidorami i resztą pesto.
4 komentarze
Wspaniałe danie. Gosiu oj głodna się zrobiłam :-)
Dziękuję! To danie będzie hitem lata w tym roku!
Bardzo smakowity obiad ! Ja też zgłodniałam !
Pyszne! :)