Szybki deser z czereśniami i czekoladowym budyniem otwiera sezon na czereśnie na „codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne na deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato. Sezonowe owoce jak najbardziej się do tego nadają.
Deser z czereśniami
Składniki:
4 porcje
300 g wypestkowanych czereśni
2-3 łyżki cukru, lub wedle smaku
1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku
250 śmietanki kremówki
½ łyżeczki waniliowego ekstraktu
½ l mleka
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
100 g czekolady, u mnie mleczna
Ugotuj budyń. Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj powoli. Do drugiej połowy dodaj cukier, skrobię, a następnie wlej do gorącego mleka. Zagotuj, mieszając cały czas i gotuj aż budyń zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Napełnij budyniem szerokie szklanki i odstaw do ostudzenia.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Czereśnie wypestkuj i zagotuj z cukrem. Gotuj przez 3 minuty. Owoce powinny być jedynie lekko rozgotowane. Dodaj odciśniętą żelatynę (napęczniałą żelatynę w proszku podgrzej) do gorących owoców i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Ubij śmietankę z wanilią. Na czekoladowy budyń wyłóż sos czereśni, a następnie bitą śmietanę. Zamieszaj lekko. Całość posyp pokruszoną czekoladą i udekoruj całymi czereśniami.
5 komentarzy
Wygląda bardzo bardzo kusząco ;)
pyszny deser
Wygląda przepięknie! A wiadomo, że większość ludzi „je oczami” już na początku podawania posiłków ;) Dlatego tym bardziej mam ochotę zrobić ten deser :) Akurat kupiłam takie małe salaterki i na pewno idealnie się do tego nadadzą :)
PS również kocham czereśnie i wiśnie, dlatego zdecydowanie wiosna jest moją ulubioną porą roku ;)
Przepis dla laika jest nie jasny miała być niespodzianka dla żony a wyszło że mi przy nim pomagała, owszem pyszny ale jak pisałem osoba jak ja nie lubiąca gotowania będzie miała problem ze zrozumieniem
Po prostu masz za mało wprawy