Witajcie w piękne niedzielne popołudnie! Po porannym spacerze po lesie, gdzie zbieraliśmy grzyby, nadszedł czas na zasłużoną kawę po obiedzie. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowe i niezwykle smaczne ciasto. Jest nim szarlotka bez pieczenia. To pyszny deser z jabłkami, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom jabłek.
Szarlotka bez pieczenia to szybki i prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego ciasta. Składa się ona z trzech głównych warstw, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Na samym dole znajduje się kruchy spód ciasteczkowy, który jest zarówno delikatny, jak i słodki. To idealne połączenie chrupiącej konsystencji i słodkiego smaku, który doskonale kontrastuje z resztą ciasta.
Następnie, na spodzie ciasteczka, umieszczam smażone jabłka. Warto zadbać o to, aby jabłka były soczyste i lekko kwaśne, ponieważ to one nadają szarlotce charakterystyczny smak i aromat. Smażenie jabłek sprawia, że stają się one miękkie i delikatne, a ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z resztą deseru. Do smażonych jabłek dodaję cynamon.
Na wierzchu szarlotki bez pieczenia znajduje się waniliowy krem, przyrządzony z bitej śmietany i waniliowego serka. Wanilia dodaje elegancji i subtelnego aromatu, który doskonale współgra z jabłkami i ciasteczkowym spodem. To połączenie smaków sprawia, że każdy kęs tej szarlotki to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Najlepszą porą na przygotowanie szarlotki bez pieczenia jest oczywiście sezon na jabłka. Wtedy można cieszyć się soczystymi, świeżymi owocami, które nadadzą deserowi wyjątkowego smaku. Sezon na jabłka jest długi. Poza tym jabłka to jedne z niewielu owoców, które można łatwo przechować na chłodniejsze miesiące. Dlatego u mnie szarlotka bez pieczenia, czy szarlotka pieczona smakuje równie dobrze na początku lata jak i późną jesienią jak w przypadku kruchej szarlotki z cynamonem.
Jeśli jesteście miłośnikami jabłek tak samo jak ja, to szarlotka bez pieczenia na pewno przypadnie Wam do gustu. To połączenie chrupiącego spodu, soczystych jabłek i waniliowego kremu to prawdziwa uczta dla podniebienia, która doskonale komponuje się z aromatyczną kawą podczas niedzielnego popołudnia. Smacznego!
Szarlotka bez pieczenia
10 porcji
Składniki:
Spód ciasteczkowy
200 g ciastek digestive
80 g masła, rozpuszczonego
Nadzienie z jabłek
1,2 kg jabłek obranych i oczyszczonych z gniazdek
100 g cukru
1½ łyżki cynamonu
30 g masła
Krem waniliowy
250 ml śmietanki kremówki, 36% tł.
500 g waniliowego serka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
30 g cukru pudru lub wedle smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
cynamon do posypania
Ciastka digestive pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Rozprowadzić kruszonkę na dnie foremki z odpinaną obręczą, dobrze dociskając. Wstawić do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przyrządzić nadzienie z jabłek. Obrane jabłka pokroić w ósemki. Masło rozgrzać na patelni. Dodać cukier i cynamon. Następnie dodać jabłka i smażyć, aż jabłka będą miękkie ale w miarę całe. Ostudzić .
Wyłożyć ostudzone jabłka na schłodzony spód. Lekko ubić śmietanę. Kiedy śmietana będzie już gęsta jak kwaśna śmietana dodać serek waniliowy i ubijać dalej. Na koniec dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Krótko zmiksować. Wyłożyć krem na jabłka, wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem oprószyć szarlotkę cynamonem i pokroić na 10 kawałków. Smacznego!