Dziś postanowiłam przeprowadzić gruntowny przegląd lodówki. Znalazłam brokuły, pieczarki, marchewkę, czerwoną paprykę oraz paczkę filetów z piersi kurczaka. Poza nimi uchował się słoik włoskiej papryki, mocno pikantnej, rozdrobnionej w aromatycznej marynacie. Takie „czyszczenie” lodówki zmusza mnie do kreatywności i stąd dzisiejszy przepis na brokułowy stir fry z kurczakiem w stylu azjatyckim.
Zawsze dążyłam do minimalizowania marnowania jedzenia, zwłaszcza teraz, gdy ceny sięgnęły zenitu. To nie tylko korzystne dla portfela, lecz również dla środowiska. Marnowanie pożywienia to z pewnością jedno z najgorszych zaniedbań. Sklepy wyrzucają masę produktów, zamiast zdecydować się na obniżkę cen. Ich działania zdają się być pozbawione logiki. Czemu to my, jako konsumenci, zawsze musimy ponosić konsekwencje wynikające z ich nierozważnych działań? W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby oszczędzania zasobów, nie powinni producenci i konsumenci być solidarni. Przecież to chodzi o nasze wspólne dobro?
Wracając do przepisu na brokułowy stir fry z kurczakiem to jest to potrawa nieco w stylu azjatyckim. Właściwie danie składa się z dwóch stir fry. Brokułowy stir fry z grzybami zastępuje w tym przepisie ryżowe nudle lub ryż. Dlatego pokroiłam brokuły i grzyby nieco drobniej, aby konsystencją przypominały właśnie ryż.
Drugi stir fry to już typowe danie kuchni azjatyckiej, gdzie marynowane kawałki kurczaka smażę w towarzystwie marchewki, papryki, imbiru i dymki, pokrojonych na cienkie paski. Danie mimo tego, że zawiera mięso obfituje w warzywa co jest charakterystyczną cechą kuchni azjatyckiej.
Sądzę, że ten przepis na obiad nie sprawi Wam kłopotu, a wręcz przeciwnie zyska na popularności. Sama często przyrządzam to danie, a jak mam ochotę na nudle, czy ryż to po prostu nie kroją drobno brokułów i grzybów.
Brokułowy stir fry
4 porcje
Składniki:
1 duży brokuł
250 g pieczarek
2 łyżki kokosowego oleju
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
sól i pieprz do smaku
Stir fry z kurczaka
400 g fileta z piersi kurczaka
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
3 dymki
2 łyżki masła
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki w marynacie
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać drobno pokrojone brokuły i pieczarki i podsmażać mieszając przez ok. 2 minuty. W międzyczasie wlać sos sojowy i ocet ryżowy, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodać kolendrę i wymieszać.
Pokroić marchewkę, brokuła paprykę w podłużne paski . Dymki pokroić w piórka. Filety z kurczaka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z ostrą papryką w marynacie. Smażyć wszystko przez ok. 4 minuty często mieszając. W międzyczasie wlewać po trochu sos sojowy z octem ryżowym i łyżeczką cukru.
Nałożyć porcje brokułowego stir fry, a na wierzchu porcję stir fry z kurczaka. Do dania można podać porcję jogurtu doprawionego miodem, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Smacznego!