Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina

Lubicie pieczoną kaczkę? Jestem fanką kaczki od niedawna. Kiedyś po prostu nie lubiłam kaczki, teraz przepadam. Będąc w Paryżu kilka lat temu koniecznie musiałam wypróbować kaczkę po francusku czyli z sosem z zielonym pieprzem. Dzisiaj proponuję pieczoną pierś kaczki z sosem z czerwonego wina. Pieczona pierś kaczki ma wspaniała chrupiącą skórkę. Cały tłuszcz wytapia się podczas pieczenie. Mięso jest delikatne i kruche, ja lubię medium rare, więc pięknie różowe. Piersi kaczki są dosyć małe, więc dla moich żarłoków w domu przeznaczam jedną porcję na głowę. Pieczenia kaczki nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej użyć termometru, aby mięso się było właściwie upieczone. Idealna temperatura upieczonego mięsa to 60 – 62 stopnie.

obiad_kaczka

pieczona_kaczka_przepis

Pieczona pierś kaczki

Składniki:

na 4 porcje

4 filety z piersi z kaczki ze skórką, około 800 g

1 łyżeczka soli

1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego

1½ łyżeczki suszonego tymianku

Sos z czerwonego wina

1 szalotka

30 g masła

300 ml wytrawnego czerwonego wina

200 ml wywaru z wołowiny

sól i pieprz do smaku

1 łyżka balsamicznego octu

ewentualnie cukier do smaku

Do podania

pieczone ziemniaki

zielona sałata

sos vinegret

pieczona piers kaczki

Piersi kaczki natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij skórkę. Rozgrzej patelnię i ułóż mięso skórką do dołu. Smaż mięso przez 6 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 130ºC. Przełóż mięso do brytfankę, skórką do dołu, wciśnij termometr i piecz aż mięso uzyska temperaturę 60 – 62 ºC. Ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wlej wino, ocet balsamiczny, wywar i gotuj sos na małym ogniu. Sos trzeba zredukować do połowy. Dopraw sos solą i pieprzem. Jeśli jest mocno kwaśny dodaj cukier do smaku. Smak sosu zależy od wina. Upieczone piersi kaczki zawiń w aluminiową folię. Po 10 minutach możesz pokroić mięso w poprzek mięśni. Podaj kaczkę polaną sosem, z pieczonymi ziemniakami i sałatką polaną sosem winegret.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *