Pieczony kurczak na obiad z brukselką i batatami

Pieczony kurczak na obiad…znowu… Uwielbiam kurczaka i przyznaję, że często go przyrządzam na obiad. Lubię kurczaka w sosie, pieczone udka, chrupiące skrzydełka, klopsiki…Nie, kurczak na obiad to hit, szybki i tani. Dlatego warto dodać do meny kolejny przepis na kurczaka w czosnkowo miodowej marynacie z brukselką i batatami. Po prostu niebo w gębie!

kurczak_przepis

Nie wiem jak Wy ale ja przepadam za brukselką i batatami. Frytki z batatów to świetny dodatek do kurczaka. Brukselka ma specyficzny smak i nie każdy ją lubi. Ja mogę jeść codziennie! Warto zwrócić uwagę na brukselkę, bowiem jest zdrowa i można z nią eksperymentować na wiele sposobów, choćby zrumienić z orzechami i żurawiną.

Pieczony kurczak

Składniki:

na 4-6 porcje

6 ud z kurczaka, z przyciętą kością

50 ml płynnego miodu

2 łyżki musztardy

4 ząbki czosnku

4 łyżki ghee (masło klarowane)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

Dodatkowo

½ kg brukselki

2 bataty

3 łyżki suszonej żurawiny

30 g laskowych orzechów

olej do smażenia

pieczony kurczak_obiad

Do miski wlej miód. Dodaj musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wymieszaj marynatę z kurczakiem i odstaw na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC na grilla. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperturę do 180ºC. Piecz przez godzinę. Ugotuj brukselkę w lekko osolonej wodzie. Odcedź, opłukaj zimną wodą. W rzuć na patelnię z rozgrzanym ghee. Dodaj orzechy i żurawinę. Smaż przez 3 minuty. Bataty obierz i pokrój na grube słupki. Gotuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej olej i usmaż batatowe frytki. Podaj kurczaka z brukselką i frytkami.

SparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *