Pieczony kurczak na obiad…znowu… Uwielbiam kurczaka i przyznaję, że często go przyrządzam na obiad. Lubię kurczaka w sosie, pieczone udka, chrupiące skrzydełka, klopsiki…Nie, kurczak na obiad to hit, szybki i tani. Dlatego warto dodać do meny kolejny przepis na kurczaka w czosnkowo miodowej marynacie z brukselką i batatami. Po prostu niebo w gębie!
Nie wiem jak Wy ale ja przepadam za brukselką i batatami. Frytki z batatów to świetny dodatek do kurczaka. Brukselka ma specyficzny smak i nie każdy ją lubi. Ja mogę jeść codziennie! Warto zwrócić uwagę na brukselkę, bowiem jest zdrowa i można z nią eksperymentować na wiele sposobów, choćby zrumienić z orzechami i żurawiną.
Pieczony kurczak
Składniki:
na 4-6 porcje
6 ud z kurczaka, z przyciętą kością
50 ml płynnego miodu
2 łyżki musztardy
4 ząbki czosnku
4 łyżki ghee (masło klarowane)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
Dodatkowo
½ kg brukselki
2 bataty
3 łyżki suszonej żurawiny
30 g laskowych orzechów
olej do smażenia
Do miski wlej miód. Dodaj musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wymieszaj marynatę z kurczakiem i odstaw na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC na grilla. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperturę do 180ºC. Piecz przez godzinę. Ugotuj brukselkę w lekko osolonej wodzie. Odcedź, opłukaj zimną wodą. W rzuć na patelnię z rozgrzanym ghee. Dodaj orzechy i żurawinę. Smaż przez 3 minuty. Bataty obierz i pokrój na grube słupki. Gotuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej olej i usmaż batatowe frytki. Podaj kurczaka z brukselką i frytkami.
12 komentarzy
Mniam, mniam i jeszcze raz mniam. Od samego patrzenia ślinka cieknie. Koniecznie muszę wypróbować.
Serdecznie pozdrawiam.
Polecam!
Kurczak to w ostatnim czasie jedyne mięso jakie jem, więc jak dla mnie te przepisy są idealne :)
Fajny pomysł podsunęłaś mi na jutrzejszy obiad Gosiu :) pozdrawiam serdecznie…
Ale boski <3
Danie wygląda baaaardzo apetycznie, skórka kurczaka jest piękne przypieczona, brukselki ślicznie zeszklone, zaś bataty wyglądają bardzo smacznie. Zdrowo i kolorowo w jednym! :)
Dziękuję!
Za kurczakiem nie przepadam, ale to połączenie miodu, musztardy i czosnku jest kuszące :)
Już od samego czytania przepisu ślinka cieknie. Wspaniały pomysł na pyszny obiad :)
Zjadłabym, nie tyle co dla mięsa, ale dla dodatków :)
Ale apetycznie wygląda <3
Uwielbiam drób w takiej marynacie. Do tego te warzywka… super obiad!