Czekoladowe gofry…Kto lubi? Moje dzieci uwielbiają czekoladowe gofry z bitą śmietaną, świeżymi owocami i lemoncurd. Czekoladowe gofry wywołuję u mnie uzależnienie. Zawsze lubiłam gofry! Od kiedy kupiłam gofrownicę, a minęło już parę latek piekę je często na deser. Dzisiaj jest właśnie taki dzień. Poczułam niesamowitą ochotę na czekoladowe gofry. Długo się nie namyślałam tylko od razu zabrałam się za przygotowanie ciasta na gofry. To ciasto jest specyficzne, bo zawiera sproszkowaną herbatę. Użyłam perskiej herbaty…Pierwszy raz zrobiłam takie gofry z tego przepisu. Wyszły niesamowite! Byłam ciekawa jak będą smakować gofry z herbatą…Herbata podkreśla smak kakao przez co gofry smakują nieco jak czekolada o zawartości 60% kakao. Są chrupiące takie jak nad morzem…chociaż tam nie spotkałam czekoladowych gofrów.
Z czym lubicie jeść gofry. Ja pożarłam od razu dwa na sucho zaraz po upieczeniu. Potem jak zgłodniałam po upieczeniu wszystkich gofrów zjadłam porcyjkę ze śmietaną i owocami. Ten przepis na gofry musicie koniecznie wypróbować!
Czekoladowe gofry
Składniki:
na 14 gofrów
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
60 ml oleju rzepakowego
380 ml serwatki
225 g pszennej mąki
40 g skrobi kukurydzianej
25 g kakao
1 łyżka waniliowego cukru
1 łyżka czarnej herbaty, u mnie perska
100 g cukru
Do podania
250 ml śmietanki, 36%
100 g cytrynowego curd, tutaj przepis
200 g owoców, borówka, physalis, malina
pistacje
cukier puder do posypania
Mąkę, cukier i kakao odważ i wsyp do miski. Zmiel herbatę i dodaj do miski wraz z waniliowym cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywno. W drugie misce wymieszaj żółtka, olej i serwatkę. Następnie dodaj do suchych składników i lekko zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę i wymieszaj za pomocą balonowej trzepaczki. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj po około 50 ml ciasta na środek i piecz gofry przez około 3-4 minut w zależności od rodzaju gofrownicy. Upieczone gofry układaj pojedynczo na metalowej kratce. Wtedy szybko ostygną i będą chrupiące.
Ubij śmietanę z lemoncurd. Posmaruj nią gofry. Udekoruj owocami i cukrem pudrem. Ja posypałam dodatkowo pistacjami. Gofry można zamrozić. Zazwyczaj rozmrażam je w piekarniku i są wtedy jak świeżo upieczone.
6 komentarzy
ale pysznie wyglądają ;)
Dziękuję!
Uwielbiam gofry, latem bardzo często je robię z bitą śmietaną i owocami :)
Czekoladowych nie jadłam, ale chętnie to zmienię .
I zrobiłaś mi smaku na gofry :) Ja przygotuję jaglane :)
A kto nie lubi gofrów? a szczególnie czekoladowych? :D :D :D
[…] er på läppen. Jag gräddade de två helgen i rad. Ville spara och frysa men gick inte…Våfflor kan man tillreda på olika sätt. Jag gillar våfflor till efterrätt men även broccolivåfflor […]