Czekoladowe gofry z herbatą, bitą śmietaną i lemoncurd

Czekoladowe gofry…Kto lubi? Moje dzieci uwielbiają czekoladowe gofry z bitą śmietaną, świeżymi owocami i lemoncurd. Czekoladowe gofry wywołuję u mnie uzależnienie. Zawsze lubiłam gofry! Od kiedy kupiłam gofrownicę, a minęło już parę latek piekę je często na deser. Dzisiaj jest właśnie taki dzień. Poczułam niesamowitą ochotę na czekoladowe gofry. Długo się nie namyślałam tylko od razu zabrałam się za przygotowanie ciasta na gofry. To ciasto jest specyficzne, bo zawiera sproszkowaną herbatę. Użyłam perskiej herbaty…Pierwszy raz zrobiłam takie gofry z tego przepisu. Wyszły niesamowite! Byłam ciekawa jak będą smakować gofry z herbatą…Herbata podkreśla smak kakao przez co gofry smakują nieco jak czekolada o zawartości 60% kakao. Są chrupiące takie jak nad morzem…chociaż tam nie spotkałam czekoladowych gofrów.

czekoladowe gofry

czekoladowe gofry przepis

Z czym lubicie jeść gofry. Ja pożarłam od razu dwa na sucho zaraz po upieczeniu. Potem jak zgłodniałam po upieczeniu wszystkich gofrów zjadłam porcyjkę ze śmietaną i owocami. Ten przepis na gofry musicie koniecznie wypróbować!

przepis na gofry

Czekoladowe gofry

Składniki:

na 14 gofrów

2 jajka, żółtka i białka oddzielnie

60 ml oleju rzepakowego

380 ml serwatki

225 g pszennej mąki

40 g skrobi kukurydzianej

25 g kakao

1 łyżka waniliowego cukru

1 łyżka czarnej herbaty, u mnie perska

100 g cukru

Do podania

250 ml śmietanki, 36%

100 g cytrynowego curd, tutaj przepis

200 g owoców, borówka, physalis, malina

pistacje

cukier puder do posypania

gofry czekoladowe

Mąkę, cukier i kakao odważ i wsyp do miski. Zmiel herbatę i dodaj do miski wraz z waniliowym cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywno. W drugie misce wymieszaj żółtka, olej i serwatkę. Następnie dodaj do suchych składników i lekko zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę i wymieszaj za pomocą balonowej trzepaczki. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj po około 50 ml ciasta na środek i piecz gofry przez około 3-4 minut w zależności od rodzaju gofrownicy. Upieczone gofry układaj pojedynczo na metalowej kratce. Wtedy szybko ostygną i będą chrupiące.

Ubij śmietanę z lemoncurd. Posmaruj nią gofry. Udekoruj owocami i cukrem pudrem. Ja posypałam dodatkowo pistacjami. Gofry można zamrozić. Zazwyczaj rozmrażam je w piekarniku i są wtedy jak świeżo upieczone.

 

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *