Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na zdrowe gofry na śniadanie. Dla niektórych zdrowe gofry to takie, które zawierają mało tłuszczu. Dla innych zdrowe gofry to te bez rafinowanego cukru. Dzisiaj właśnie takie gofry przygotowałam mojemu dziecięciu na śniadanie, po części bo akurat miałam padnięte banany, a po drugie wiadomo… wypróbować coś nowego. Dla smakoszy gofrów na śniadanie proponuję równie zdrowe gofry z brokułami. 25 marca to dzień gofrów jakby się kto pytał. Gofry jemy często niezależnie od kalendarza. To również wspaniały i szybki deser. Kolejny, nowy przepis na gofry już niedługo!
Zdrowe gofry
Składniki:
na 2 4 gofry
50 g mąki orkiszowej
30 g owsianych płatków
1 łyżka połamanego siemienia lnianego
szczypta cynamonu
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan, zgnieciony widelcem
125 ml mleka
1 łyżka oleju
Do podania
porcja jogurtu z miodem
świeże owoce
goji jagody
Owsiane płatki i siemienie zmiksuj na proszek. Dodaj do mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj jajko, olej i banan z dodatkiem soli. Dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą masę. Piecz gofry w gofrownicy. Jeśli masz nową, „nie przepaloną” gofrownicę posmaruj olejem do pierwszego pieczenia. Piecz gofry na złoty kolor. Podaj z jogurtem wymieszanym z miodem i owocami. Muszę przyznać, że bez dodatków też są zjadliwe.
3 komentarze
Wieki już nie jadłam gofrów ! Apetyczne śniadanie :)
Co znaczy „połamane siemię lniane”? Chodzi o zblendowane? W poprzednich przepisach jest także mowa o tzw. połamanym ziarnie żyta, czy to też chodzi o zblendowane czy może śrutę? :)
No tak śruta. Zblendowane siemię to będzie raczej proszek, a to ma być jak śruta…rozdrobnione