Dzisiaj Dzień Ojca w Polsce. Piszę w Polsce bo w Szwecji ojcowie świętują w listopadzie, więc mojemu tacie składam życzenia dwa razy. A do życzeń w tym roku dołączam szybki deser chrupiące gofry z poziomkowymi lodami.
Niedawno usłyszałam, że lody można zrobić ze wszystkiego. Mój tata nazbierał mnóstwo poziomek w pobliskim lesie. Nie namyślając się ubiłam lekko śmietankę, dodałam cukier puder i poziomki i takie poziomkowe lody za kila godzin były gotowe. Wreszcie dorobiłam się maszynki do lodów, ale jeśli jej nie macie, to wystarczy zamieszać lody co godzinę przez najbliższe 4 godziny, aby się równomiernie zmroziły.
Przepis na chrupiące gofry z poziomkowymi lodami
Składniki:
Ciasto na gofry
10 gofrów
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 100 g stopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Lody poziomkowe
- ½ l śmietanki
- 300 ml poziomek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 ml cukru pudru
Wykonanie:
- Ubij śmietankę lekko, nie do końca. Dodaj cukier i extrakt waniliowy do poziomek i lekko zgnieć widelcem. Dodaj owoce do śmietanki i przełóż do zmrożonej misy od maszynki do lodów, lub do naczynia z przykrywką. W przypadku braku maszynki do lodów, zamieszaj lody trzepaczką balonową co godzinę w ciągu 4 godzin. Zmrożone lody przełóż do naczynia i włóż do zamrażalnika.
- Przygotuj ciasto na gofry. Wymieszaj suche składniki, po czym dodaj wodę i jajka i lekko wymieszaj.
- Piecz gofry w gofrownicy na złoty kolor. Podawaj z lekko rozpusczonymi lodami i truskawkami czy innymi owocami.
Jeśli lubicie gofry to polecam również gofry z nutella lub gofry z kardamonem.
3 komentarze
Gofry kojarzą mi się zawsze z wakacjami, a szczególnie tymi w Norwegii, bo właśnie tam, w pewnym schronisku w górach jadłam najlepsze gofry z bitą śmietaną :) Nigdy sama nie robiłam gofrów, ale przypomniałaś mi, że najwyższa pora nadrobić tą zaległość.
Tak w Skandynawii uwielbiają gofry, nawet dzień gofra obchodzą!
oo tak poprosze i ja takiego gofra