Czym zakończę rok 2019. Na blogu będzie to pyszne ciasto bez pieczenia czyli krówka budyniowa na krakersach z karmelizowanymi bananami. Jest to przepyszny deser na Sylwestra, który jeszcze zdążycie zrobić. Jest to ciasto z gotowców jak słone krakersy, krówka z kartonu i kremówka. Możecie się nawet pokusić i użyć budyń w proszku.
Wybrałam to ciasto na Sylwestra ponieważ moje dzieci bardzo lubią banany i krówkę. Im więcej bananów tym lepiej! Do ciasta można dodać świeże banany ale karmelizowane są jeszcze lepsze. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Na wierzchu pokryłam je kremówką ubitą z creme fraiche aby przełamać słodycz z krówki i budyniowego kremu.
Krem budyniowy można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy dodać masło do gorącego budyniu. Drugi sposób to utrzeć miękkie masło z ostudzonym budyniem, który ja właśnie wybrałam. Po prostu taki krem odpowiada mi bardziej. Ciasto prezentuje się bardzo ładnie. Jest w miarę słodkie no ale ciasto musi być słodkie Kochani!
Tak więc ja już jestem przygotowana na Sylwestra! Pora więc podsumować mijający rok, który dla mnie okazał się wielkim sukcesem przede wszystkim w pracy. Pracuję zawodowo jako molekularny biolog i blogerka. Jak dotąd jakoś łączę oba te zajęcia. Obecnie pracuję w klinice chorób neurodegeneracyjnych z takimi wybitnościami w tej dziedzinie jak Henrik Zetterberg i Kaj Blennov. Znalazłam się w centrum wraz z moimi kolegami, ponieważ prowadzimy badania na światową skalę przez co zostaliśmy docenieni przez amerykańskich filantropów, m.in. Bill Gates i nasz projekt otrzymał 30 mln koron! Jest to niesamowicie dużo pieniędzy i z dumą mogę powiedzieć, że moja praca się do tego przyczyniła.
Równie poważnie traktuję moją drugą pracę. W tym roku otrzymałam wiele interesujących propozycji współpracy, a jedną z nich była współpraca z dwutygodnikiem Party, który opublikował moje przepisy w postaci dodatku do gazety.
Cieszę się, że mogę robię to co lubię i nie muszę rezygnować z jednej pracy na korzyść drugiej. Jak widać, jeśli ma się ochotę, zainteresowania i silną wolę do pracy to można wszystko!
Tak więc kończę ten rok z szerokim uśmiechem na twarzy, porcją pysznego ciacha, krówka budyniowa na krakersach i do zobaczenia w 2020. Mam nadzieję, że będziecie mnie tak licznie odwiedzać jak obecnie!
Krówka budyniowa na krakersach
12 porcji
Składniki:
300 ml mleka
4 łyżki ziemniaczanej mąki
100 g cukru
nasiona z jednej laski wanilii
2 żółtka
3 łyżki amaretto
150 g masła, miękkiego
3 duże banany
1 łyżka masła
2 łyżki golden syropu
paczka solonych krakersów, 24 sztuki na dwie warstwy
250 ml kremówki
karton krówki
płatki migdałowe do posypania
W rondelku wymieszaj mąkę ziemniaczaną, żółtka, mleko i cukier. Zagotuj budyń stale mieszając i zdejmij z kuchni, kiedy budyń zacznie gęstnieć, nie przegotuj. dodaj teraz wanilię i amaretto mieszając energicznie. Przykryj lekko przestudzony budyń folią i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Banany przekrój wzdłuż na 3 plastry. Rozgrzej masło z syropem i smaż krótko banany, tak aby lekko się zrumieniły i pokryły karmelem.
Zmiksuj masło na puszysto. następnie dodawaj po łyżce budyniu. Miksuj aż masło całkowicie połączy się z budyniem i utworzy się puszysta masa. Dno foremki o wymiarach 18 cm x 25 cm wyłóż krakersami. Na krakersy wyłóż cały krem. Następnie ułóż kolejną warstwę krakersów. Na wierzch wylej krówkę. Krówkę można lekko rozpuścić aby łatwiej ją rozprowadzić. Na krówce rozłóż banany. Ubij śmietankę z creme fraiche lub mascarpone i pokryj całe ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie :)
I jest!