Sylwester – 2019 mój szczęśliwy rok!

Czym zakończę rok 2019. Na blogu będzie to pyszne ciasto bez pieczenia czyli krówka budyniowa  na krakersach z karmelizowanymi bananami. Jest to przepyszny deser na Sylwestra, który jeszcze zdążycie zrobić. Jest to ciasto z gotowców jak słone krakersy, krówka z kartonu i kremówka. Możecie się nawet pokusić i użyć budyń w proszku.

Wybrałam to ciasto na Sylwestra ponieważ moje dzieci bardzo lubią banany i krówkę. Im więcej bananów tym lepiej! Do ciasta można dodać świeże banany ale karmelizowane są jeszcze lepsze. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Na wierzchu pokryłam je kremówką ubitą z creme fraiche aby przełamać słodycz z krówki i budyniowego kremu.

ciasto budyniowa krówka no bake przepis codojedzenia

Krem budyniowy można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy dodać masło do gorącego budyniu. Drugi sposób to utrzeć miękkie masło z ostudzonym budyniem, który ja właśnie wybrałam. Po prostu taki krem odpowiada mi bardziej. Ciasto prezentuje się bardzo ładnie. Jest w miarę słodkie no ale ciasto musi być słodkie Kochani!

Tak więc ja już jestem przygotowana na Sylwestra! Pora więc podsumować mijający rok, który dla mnie okazał się wielkim sukcesem przede wszystkim w pracy. Pracuję zawodowo jako molekularny biolog i blogerka. Jak dotąd jakoś łączę oba te zajęcia. Obecnie pracuję w klinice chorób neurodegeneracyjnych z takimi wybitnościami w tej dziedzinie jak Henrik Zetterberg i Kaj Blennov. Znalazłam się w centrum wraz z moimi kolegami, ponieważ prowadzimy badania na światową skalę przez co zostaliśmy docenieni przez amerykańskich filantropów, m.in. Bill Gates i nasz projekt otrzymał 30 mln koron! Jest to niesamowicie dużo pieniędzy i z dumą mogę powiedzieć, że moja praca się do tego przyczyniła.

Równie poważnie traktuję moją drugą pracę. W tym roku otrzymałam wiele interesujących propozycji współpracy, a jedną z nich była współpraca z dwutygodnikiem Party, który opublikował moje przepisy w postaci dodatku do gazety.

Cieszę się, że mogę robię to co lubię i nie muszę rezygnować z jednej pracy na korzyść drugiej. Jak widać, jeśli ma się ochotę, zainteresowania i silną wolę do pracy to można wszystko!

Tak więc kończę ten rok z szerokim uśmiechem na twarzy, porcją pysznego ciacha, krówka budyniowa na krakersach i do zobaczenia w 2020. Mam nadzieję, że będziecie mnie tak licznie odwiedzać jak obecnie!

ciasto budyniowa krówka no bake przepis codojedzenia

Krówka budyniowa na krakersach

12 porcji

Składniki:

300 ml mleka

4 łyżki ziemniaczanej mąki

100 g cukru

nasiona z jednej laski wanilii

2 żółtka

3 łyżki amaretto

150 g masła, miękkiego

3 duże banany

1 łyżka masła

2 łyżki golden syropu

paczka solonych krakersów, 24 sztuki na dwie warstwy

250 ml kremówki

karton krówki

płatki migdałowe do posypania

ciasto budyniowa krówka no bake przepis codojedzenia

W rondelku wymieszaj mąkę ziemniaczaną, żółtka, mleko i cukier. Zagotuj budyń stale mieszając i zdejmij z kuchni, kiedy budyń zacznie gęstnieć, nie przegotuj. dodaj teraz wanilię i amaretto mieszając energicznie. Przykryj lekko przestudzony budyń folią i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Banany przekrój wzdłuż na 3 plastry. Rozgrzej masło z syropem i smaż krótko banany, tak aby lekko się zrumieniły i pokryły karmelem.

Zmiksuj masło na puszysto. następnie dodawaj po łyżce budyniu. Miksuj aż masło całkowicie połączy się z budyniem i utworzy się puszysta masa. Dno foremki o wymiarach 18 cm x 25 cm wyłóż krakersami. Na krakersy wyłóż cały krem. Następnie ułóż kolejną warstwę krakersów. Na wierzch wylej krówkę. Krówkę można lekko rozpuścić aby łatwiej ją rozprowadzić. Na krówce rozłóż banany. Ubij śmietankę z creme fraiche  lub mascarpone i pokryj całe ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę. Smacznego!

 

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *