Co powiecie na hinduski deser z kaszki mannej? Moja pakistańska przyjaciółka nie tylko dobrze gotuje, ale również umie zaskoczyć nietypowym deserem jak dla nas Europejczyków. Do takich deserów na pewno należy halwa.
Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zawiera moją ulubioną przyprawę szafran jak również rodzynki i laskowe orzechy. Deser jest bardzo słodki, no ale który deser nie jest!
Zaletą tego deseru jest to, że można go zjeść zarówno na ciepło jak i zimno. Mówiąc szczerze obydwie wersje były równie smakowite. Istnieje mnóstwo odmian tego deseru, ale moja jest trochę bardziej light, bo musiałam zmniejszyć ilość masła i cukru żeby uspokoić moje sumienie. Sądzę, ze deser nie ucierpiał na jakości z tego powodu.
Przepis na hinduski deser halwa
Składniki:
- 100 ml wody
- 200 ml mleka
- 120 g cukru
- 15 nitek szafranu lub szczypta zmielonego
- 50 g rodzynek, zielonych lub żółtych
- 20 g orzechów laskowych
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 50 g masła
- 100 g kaszki mannej
Wykonanie:
- Zagotuj wodę z mlekiem, szafranem, gałką muszkatołową i cukrem. Dodaj rodzynki i gotuj jeszcze dwie minuty.
- Upraż orzechy i posiekaj.
- Rozpuść masło i dodaj kaszkę. Smaż przez 10-15 minut mieszając cały czas. Manna musi się zrumienić, a potem zacznie tez się oddzielać od masła. To znak, ze kaszkę można dodać do ugotowanego mleka.
- Gotuj halwa dopóki deser nie zacznie gęstnięć.
- Gotową halwa można jeść na ciepło lub zimno i posypaną orzechami.
2 komentarze
fajny :)) lubię takie desery. Jaką masz ładną łyżeczkę ;)
Tez indyjska!