Co lubią dzieci na deser?

Od kilku dni obiecywałam moim dzieciom domowy, czekoladowy budyń. Stąd dzisiaj znajdziecie na blogu przepis na budyń domowej roboty. Zazwyczaj gotuję budyń na żółtkach z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Dzisiaj jednak ugotowałam budyń na żelatynie. Nie, nie gotowałam z żelatyną tylko ją rozpuściłam w gorącym, czekoladowym mleku.

Jak jest różnica między budyniem na mące ziemniaczanej, a budyniem z żelatyną? W smaku budyń jest po prostu bardziej czekoladowy i nie ma smaku mąki. Żelatyna jest neutralna w smaku. Poza tym budyń ma równy, czekoladowy kolor. Ten na mące ziemniaczanej ma ciemny kożuch na wierzchu, a w środku jest jaśniejszy. Zdecydowanie czekoladowy budyń na żelatynie prezentuje się ładniej niż ten na mące ziemniaczanej. Jedyną jego wadą jest to, że musi się ściąć w lodówce.

przepis na czekoladowy budyń codojedzenia

Do budyniu dodałam niezbyt dużo żelatyny, dlatego jego konsystencja jest taka sama jak w tradycyjnego budyniu. Zdecydowanie ten przepis na budyń odpowiada mi najbardziej. Moje dzieci też były bardzo zadowolone, zwłaszcza, że przyrządziłam budyń z bitą śmietaną i borówkami. Ot, taki prosty deser w tygodniu.

przepis_deser_czekolada_budynczekoladowy_codojedzenia

Przepis na budyń

3 porcje

Składniki:

600 ml mleka

3 łyżki kakao

75 g mlecznej czekolady

2 żółtka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

4 łyżki cukru

4 listki żelatyny

200 ml śmietanki, 36% tł.

30 g czekoladowych wiórków

100 g borówek

deser_budyn_czekolada_przepis_blog_codojedzenia

Listki żelatyny umieść w misce z zimną wodą na 20 minut. Połowę mleka wlej do garnka i zagotuj z kakao. Resztę mleka zmiksuj ż żółtkami, cukrem, wanilią i dodaj do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z kuchni, kiedy mleko zacznie wrzeć. Odciśnij żelatynę i dodaj do budyniu. Zamieszaj i odstaw do ostudzenia.

Kiedy budyń przestygnie napełnij nim pucharki do połowy i wstaw do lodówki na 3 godziny. Ubij śmietankę. Pokrój czekoladę na wiórki. Napełnij pucharki bitą śmietaną. Udekoruj borówkami i czekoladowymi wiórkami. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *