Pesto bazyliowe czyli zielone pesto z bazylii ala Genovese to jedno z moich ulubionych pesto i chyba pierwsze pesto jakie sama zmiksowałam. Upłynęło już trochę lat ale wciąż miksuję domowe pesto. Jak zrobić domowe pesto z bazylii? To naprawdę nic trudnego! Zrobienie domowego pesto jest bardzo proste i szybkie , a smakuje o niebo lepiej niż kupny sos.
Na pesto bazyliowe składają się świeże liście bazylii, parmezan, orzeszki pinii, czosnek, oliwy z oliwek i sól. Jestem maniaczką zbierania szklanych słoików, między innymi tych po pesto. przechowuję w nich moje domowe sosy. Przygotowuję wiele wariantów tego sosu. Różnią się one między sobą nieznacznie, głównie orzechami i rodzajem sera. Czasami dodaję do pesto otartą skórkę z cytryny. Zdarza się, że bazylię łączę z rukolą lub jarmużem.
Bardzo często używam pesto i nigdy się nie martwię jak nie mam pinii lub mam ich za mało aby dodać do pesto. Zawsze mogę dodać inne orzechy lub nasiona i wierzcie mi wypróbowałam już prawie wszystkie. Na codojedzenia znajdziecie przepis na pesto z z nasionami konopi czy jarmużowe pesto z cashew. Dla mnie to główny powód, dla którego lubię miksować domowe pesto, bo jest ono takie jakie chcę.
Pesto używam praktycznie do wszystkiego! Najczęściej jednak przyrządzam makaron z pesto, dodaję je do sałatki z tuńczykiem, mieszam z twarożkiem czy warzywami, dodaję do pizzy… U mnie pesto się nie marnuje!
Pesto bazyliowe
około 400 ml
Składniki:
1 doniczka dorodnej bazylii
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki parmezanu, utartego
2 łyżki orzeszków pinii
5 migdałów
2 ząbki czosnku
sól do smaku
Bazylię pokrój grubo wraz z miękkimi łodygami i wsyp do blendera. Dodaj pinie, migdały, obrany czosnek i wlej oliwę. Dopraw solą i zmiksuj pesto. Na koniec wsyp utarty parmezan i zmiksuj krótko. Przełóż pesto do słoika, zakręć i przechowuj w lodówce do tygodnia. Pesto można przechowywać dłużej jeśli na powierzchnię wylejesz oliwę. Tłuszcz zatrzymuje proces utleniania przez co data ważności spożycia łatwo się wydłuża.