Pesto bazyliowe jak zrobić domowe pesto z bazylii

Pesto bazyliowe czyli zielone pesto z bazylii ala Genovese to jedno z moich ulubionych pesto i chyba pierwsze pesto jakie sama zmiksowałam. Upłynęło już trochę lat ale wciąż miksuję domowe pesto. Jak zrobić domowe pesto z bazylii? To naprawdę nic trudnego! Zrobienie domowego pesto jest bardzo proste i szybkie , a smakuje o niebo lepiej niż kupny sos.

Na pesto bazyliowe składają się świeże liście bazylii,  parmezan, orzeszki pinii, czosnek, oliwy z oliwek i sól. Jestem maniaczką zbierania szklanych słoików, między innymi tych po pesto. przechowuję w nich moje domowe sosy. Przygotowuję wiele wariantów tego sosu. Różnią się one między sobą nieznacznie, głównie orzechami i rodzajem sera. Czasami dodaję do pesto otartą skórkę z cytryny. Zdarza się, że bazylię łączę z rukolą lub jarmużem.

pesto bazyliowe przepis sos dip codojedzenia

Bardzo często używam pesto i nigdy się nie martwię jak nie mam pinii lub mam ich za mało aby dodać do pesto. Zawsze mogę dodać inne orzechy lub nasiona i wierzcie mi wypróbowałam już prawie wszystkie. Na codojedzenia znajdziecie przepis na pesto z z nasionami konopi czy jarmużowe pesto z cashew. Dla mnie to główny powód, dla którego lubię miksować domowe pesto, bo jest ono takie jakie chcę.

Pesto używam praktycznie do wszystkiego! Najczęściej jednak przyrządzam makaron z pesto, dodaję je do sałatki z tuńczykiem, mieszam z twarożkiem czy warzywami, dodaję do pizzy… U mnie pesto się nie marnuje!

pestobazyliowe_przepis_codojedzenia_bazylia_pinie_czosnek

Pesto bazyliowe

1 doniczka dorodnej bazylii

100 ml oliwy  z oliwek

2 łyżki parmezanu, utartego

2 łyżki orzeszków pinii

5 migdałów

2 ząbki czosnku

sól do smaku

pesto przepis codojedzenia bazylia czosnek sos

Bazylię pokrój grubo wraz z miękkimi łodygami i wsyp do blendera. Dodaj pinie, migdały, obrany czosnek i wlej oliwę. Dopraw solą i zmiksuj pesto. Na koniec wsyp utarty parmezan i zmiksuj krótko. Przełóż pesto do słoika, zakręć i przechowuj w lodówce do tygodnia. Pesto można przechowywać dłużej jeśli na powierzchnię wylejesz oliwę. Tłuszcz zatrzymuje proces utleniania przez co data ważności spożycia łatwo się wydłuża.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *