Witam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia. Piekłam i gotowałam jak zwariowana, a w międzyczasie chodziłam z dzieckiem na próby…Wiecie jak to jest. Ale już po wszystkim i jestem z powrotem z przepisem na pyszne oliwkowe zawijańce i dip z feta.
Wypiekanie chleba należy do moich ulubionych zajęć. Nie mniej lubię przyrządzać wszelkiego rodzaju sosy i dipy jak ten z feta i pistacji. Idealne dodatki do grilla i nie tylko, bo oliwkowy chlebek posmarowany dipem to idealne śniadanie czy kolacja. Polecam.
Składniki:
na 8 chlebków
6 gałązek świeżego rozmarynu
½ kg pszennej mąki + 6 łyżek w zależności od rodzaju mąki
25 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
5 łyżek oliwy
50 g suszonych pomidorów, u mnie w zalewie
150 g czarnych oliwek bez pestek
1 ½ łyżeczki soli
Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól, pokrojone oliwki, pomidory i drobno pokrojony rozmaryn , zagniataj do połączenia wszystkich składników. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 jednakowych porcji. Rozciągnij na placki i zawiń brzegi jeden na drugi. Piecz zawijańce w nagrzanym na 250ºC piekarniku na termoobiegu przez 15 minut.
Dip z feta i pistacji
50 g obranych pistacji
garść świeżej mięty
200 g feta
100 ml crème fraiche
pieprz kajeński do smaku
Przygotuj dip. Zgnieć feta widelcem i wymieszaj z crème fraîche. Dodaj pokrojone pistacje, posiekaną miętę pieprzową i kajeński pieprz do smaku. Podaj jako dip lub smarowidło do chlebka.
4 komentarze
Intrygujący przepis i śliczne chlebki :) Przypominają nieco kształtem pieczywo czosnkowe, którym się kiedyś zajadałem.
Bardzo apetyczne
Ale fajna propozycja, mniam :-)
Cudona propozycja, tak bardzo trafia w moje kubki smakowe…