Pasta z fasoli to kolejna warzywna pasta na kanapki. Nie zawsze mam ochotę na salami lub szynkę. Staram się więc przyrządzić coś na kanapki w wersji bezmięsnej. Warzywne pasty czy hummus, cieszą się u nas dużą popularnością. Nawet dzieci doceniają ich smakowe walory. Ponieważ u nas w domu pasta z fasoli to smakołyk, do jej przygotowania zawsze używam suchej fasoli i to w dużej ilości. Moczę ją przez noc, a potem gotuję w osolonej wodzie. Część zużywam do zaplanowanej pasty z fasoli, a resztę zamrażam. Kiedy mi się zamarzy pasta na kanapki, mrożona fasola jak znalazł, wystarczy ją tylko ugotować. Fasola jest miękka w 30 minut. Pasta z fasoli to pyszne smarowidło do chleba i surowych warzyw. Z powodzeniem można ją wykorzystać jako dip.
Pasta z fasoli
Składniki:
ok.½ l
150 g ugotowanej białej fasoli
1 duże awokado
1 cebula, poszatkowana
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i czarny pieprz do smaku
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę i zeszklij na oleju. Umieść resztę składników w wysokim naczyniu, dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem i zmiksuj. Dopraw pastę solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z cytryny.
6 komentarzy
Uwielbiam awokado, takiej pasty jeszcze nie jadłam, ale już czuję, że będzie pyszna :P
Polecam!
Uwielbiam takie pasty ! Z białej fasoli akurat jeszcze nie robiłam, za t z czerwonej bardzo często robię :)
ale super kolorek ma ta pasta
Super przepis dla wegetarian, uwielbiam wszelkie pasty warzywne :)
Cieszę się, że przydadł Tobie do gustu!