Uwielbiam kolendrę, więc mam przyjemność zaproponować dzisiaj przepis na pyszny dressing z kolendrą w roli głównej. Przyrządzenie tego smacznego dressingu nie zajmuje wiele czasu. Można go również przechowywać kilka dni w lodówce, więc ja miksuję od razu większą porcję.
Jeszcze mi się nie udało wychodować kolendrę w doniczce. Na szczęście mogę jak zawsze kupić. Ostatnio nawet pojawiły się pęczki kolendry, które można nieco dłużej przechować w lodówce. Kolendra należy do moich ulubionych ziół. Jest ona również głównym dodatkiem do curry. Przyrządzam pesto z kolendry. Dodaję ją do jogurtu.
Dressing z kolendrą jest bardzo smaczny. Dodam, że im więcej kolendry tym jest jeszcze smaczniejszy. W tym przepisie wykorzystałam majonez domowej roboty. Naprawdę rzadko kupuję majonez, bo wolę go zmiksować sama. W tym dressingu majonez sprawia, że dressing jest kremowy i wygląda prawie jak emulsja. Zielony dressing świetnie pasuje jako dodatek do grilla lub sałatki. Musicie go po prostu wypróbować!
Dressing z kolendrą
10 porcji
Składniki:
50 ml oliwy z oliwek
5 łyżek soku z limonki
120 g majonezu
szczypta soli do smaku
2 ząbki czosnku
1 doniczka kolendry
½ zielonego chili
1 łyżka miodu
czarny pieprz do smaku
Pokrój grubo kolendrę i włóż do blendera. Dodaj pokrojony czosnek, chili, przyprawy, oliwę, sok z limonki i majonez. Zmiksuj wszystko na kremowy sos. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Jeśli dressing jest za gęsty rozcieńcz przegotowaną i zimną wodą. Smacznego!