Sezon grillowy uważam za otwarty! Uwielbiam lato właśnie za te spotkania przy grillu. Grillowane mięso, czy ryby są pyszne, a smakują jeszcze lepiej z różnymi dodatkami. Sosy do grilla przyrządzam na ciepło i na zimno. Dzisiaj chcę Wam zaproponować sos, który faktycznie można jeść i na ciepło i na zimno. Co to za sos?
Jest to sos z czerwonej papryki i pomidorów.W przepisie smażyłam papryki, ale jeśli macie czas to możecie je grillować w piekarniku. Mimo wszystko smażona papryka z dodatkiem cebuli, czosnku i świeżej bazylii smakuje jak grillowana. Ten sos jest naprawdę bardzo dobry do każdej sztuki mięsa. Ja grillowałam dzisiaj burgery z mielonej wieprzowiny i wołowiny, które świetnie smakowały z sosem.
Inne popularne dodatki do grilla, które u na są bardzo popularne to tzatziki, jogurt z kolendrą oraz frytki z batatów. Lubię przyrządzać kilka dodatków do grilla. Moje przygotowania do grilla nigdy nie kończą się na jednej przystawce. Im więcej tym lepiej. Poza tym każdy może wybrać dla siebie coś dobrego.
Sosy do grilla – sos paprykowo – pomidorowy
4 porcje
Składniki:
3 czerwone papryki
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 gałązki świeżej bazylii
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sólo i czarny pieprz do smaku
Pokroić grubo paprykę, cebulę i czosnek. Rozgrzać masło i oliwę na patelni. Wrzucić warzywa na patelnię i smażyć przez 15 minut. Pod koniec smażenia dodać porwane liście i łodygi bazylii. Do blendera wlać pomidory z puszki i dodać smażone warzywa. Zmiksować na gładki sos. Przelać do garnka, doprawić solą i pieprzem i zagotować sos. Podać sos na ciepło lub letni. Smacznego!