Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis na lato, który jest wspomnieniem dzieciństwa czyli pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki. Będąc na wakacjach u rodziny na wsi zawsze jedliśmy pieczone ziemniaki obficie posypane koprem i podane z jakąś wędzonką i zsiadłym mlekiem lub mizerią. Jakie to były czasy!
Ludzie byli tacy samowystarczalni. Szło się na pole wykopać ziemniaki na obiad, do ogródka zerwać koper, miętę i co tam jeszcze popadnie. W przydomowym garnku stały w oknie kamionki napełnione mlekiem. Wystarczyło kilka upalnych dni aby mleko się zsiadło. Ale jakie mleko! To mleko można było kroić nożem. Było pełne i przesmaczne. Część zsiadłego mleka babcia roztrzepywała i mieszała z pokrojonymi ogórkami i ziołami, a z reszty powstawał kolejny przysmak lata, biały tłusty ser…Aż mi ślinka cieknie na myśl o tych smakołykach.
Dzisiejszy przepis na pieczone ziemniaki jest wspomnieniem tamtych czasów i chociaż ja zrobiłam ziołowe tzatziki na tureckim jogurcie i usmażyłam angielski bekon to i tak czułam się znowu jak mała dziewczynka z metalową miską pod nosem i aluminiową łyżką w ręce.
Pieczone ziemniaki
4 porcje
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska do smaku
200 g zielonego groszku
kilka gałązek kopru i liści mięty
Ziołowe tzatziki
400 g tureckiego lub greckiego jogurtu
100 ml pokrojonego koperku
2 łyżki pokrojonej mięty
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
15 cm świeżego ogórka
sól do smaku
Dodatkowo
200 g angielskiego bekonu, grube plastry
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką do ziemniaków, nie obierać. Wsyp do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 minut. Blanszuj groszek w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaków włóż groszek i całość przemieszaj.
Usmaż bekon. Podaj w całych plastrach lub porozrywaj na kawałki i wymieszaj z ziemniakami i groszkiem. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z jogurtem i resztą składników. Podaj pieczone ziemniaki obłożone koperkiem, miętą, z bekonem i tzatziki. Smacznego!
4 komentarze
Świetny obiad. Lubię takie klasyki
” pieczone ziemniaki obficie posypane koprem i podane z jakąś wędzonką i zsiadłym mlekiem lub mizerią.” My też kochamy wracać myślami do tych czasów <3
Super!
Szybkie, proste danie. Dla mnie pychota!