Pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis na lato, który jest wspomnieniem dzieciństwa czyli pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki. Będąc na wakacjach u rodziny na wsi zawsze jedliśmy pieczone ziemniaki obficie posypane koprem i podane z jakąś wędzonką  i zsiadłym mlekiem lub mizerią. Jakie to były czasy! Ludzie byli tacy samowystarczalni. Szło się na pole wykopać ziemniaki na obiad, do ogródka zerwać koper, miętę i co tam jeszcze popadnie. W przydomowym garnku stały w oknie kamionki napełnione mlekiem. Wystarczyło kilka upalnych dni aby mleko się zsiadło. Ale jakie mleko! To mleko można było kroić nożem. Było pełne i przesmaczne. Część babcia roztrzepywała i mieszała z pokrojonymi ogórkami i ziołami, a z reszty powstawał kolejny przysmak lata, biały tłusty ser…Aż mi ślinka cieknie na myśl o tych smakołykach. Dzisiejszy przepis na pieczone ziemniaki jest wspomnieniem tamtych czasów i chociaż ja zrobiłam ziołowe tzatziki na tureckim jogurcie i usmażyłam angielski bekon to i tak czułam się znowu jak mała dziewczynka z metalową miską pod nosem i aluminiową łyżką w ręce.

pieczone ziemniaki

przepis na pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Składniki:

na 4 porcje

1 kg młodych ziemniaków

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

sól morska do smaku

200 g zielonego groszku

kilka gałązek kopru i liści mięty

Ziołowe tzatziki

400 g tureckiego lub greckiego jogurtu

100 ml pokrojonego koperku

2 łyżki pokrojonej mięty

1 łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

15 cm świeżego ogórka

sól do smaku

Dodatkowo

200 g angielskiego bekonu, grube plastry

przepisy na lato

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką do ziemniaków, nie obierać. Wsyp do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 minut. Blanszuj groszek w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaków włóż groszek i całość przemieszaj.

Usmaż bekon. Podaj w całych plastrach lub porozrywaj na kawałki i wymieszaj z ziemniakami i groszkiem. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z jogurtem i resztą składników. Podaj pieczone ziemniaki obłożone koperkiem, miętą, z bekonem i tzatziki. Smacznego!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.