Sałatka z tuńczyka, ciecierzycy i awokado

No nie Kochani, nie wyrabiamy w tym upale i wciąż wcinamy sałatki. Dzisiaj zamarzyła mi się sałatka z tuńczyka awokado i ciecierzycy. Pyszna i pożywna sałatka z tuńczyka świetnie pasuje z ciecierzycą zamiast makaronu. Sama przyjemność jeść taką sałatkę w upał. Wszyscy w domu bez wyjątku lubimy sałatki. Praktycznie mogłabym przygotowywać jakąś sałatkę każdego dnia. Naprawdę nie brakuje mi pomysłów. Zdrowo, szybko i dietetycznie! Tak powinno być w lato!

sałatka z tuńczyka awokado

Przepisy na lato to moja specjalność. Latem odpoczywam, więc gotuję jak najmniej. Też tak macie?

Sałatka z tuńczyka awokado

Składniki:

na 4 porcje

1 puszka tuńczyka

1 puszka ciecierzycy, odcedzona, 240 g

250 g koktajlowych pomidorów

1 czerwona cebula

2 awokado

1 ogórek

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

2 łyżki szczypiorku

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz do smaku

15 liści świeżej bazylii

cytryna i koper do dekoracji

przepisy na lato

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i zdejmij skórkę. Pokrój na kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół i pokrój na dosyć grube plasterki. Pomidory przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Umieść warzywa i ciecierzycę w misce. W kubeczku wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą, ziołami i pieprzem. Wlej do miski i wymieszaj. Następnie dodaj odciśnięty z wody tuńczyk i lekko przemieszaj. Udekoruj cytryną i koprem

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.