Orzo z krewetkami – sałatek ciąg dalszy

Orzo z krewetkami. Znacie makaron przypominający ziarna jęczmienia? Kupuję go od czasu do czasu i właśnie do sałatki z krewetkami. Prezentuje się pięknie. Przede wszystkim krewetki są ładnie wyeksponowane, bo makaron jest drobny. Sałatka jest bardzo smaczna. Trochę mi się zeszło z obieraniem krewetek. Do sałatek kupuję ugotowane krewetki w skorupkach. Czasami są to świeże, a czasami mrożone. Krewetki są przepyszne! Jakby się kto pytał, krewetki to afrodyzjak.

sałatka_krewetki

Orzo z krewetkami przyrządzam często. Bardzo lubię sałatki, a ta jest bardzo pożywna, bo dodałam jeszcze kozi ser. Lubicie krewetki?

Orzo z krewetkami krewetki_przepis

Orzo z krewetkami

Składniki:

na 4 porcje

70 g makaronu orzo (risoni), waga sucha

1 kg krewetek w skorupkach , po obraniu ok.350 g

3 dymki ze szczypiorkiem

1 łyżka czerwonej cebuli, drobno pokrojonej

6 łyżek posiekanego kopru

6 łyżek posiekanej natki pietruszki

1 ogórek

100 g koziego sera

Dressing

5 łyżek soku z cytryny

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego

przepis_salatka-krewetki

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ja gotowałam mój 10 minut jak pisało na opakowaniu ale wydawało mi się, że to trochę za długo…Odcedź makaron i opłukaj zimną wodą. Dymkę, koper i pietruszkę pokrój i wsyp do dużej miski. Pokrój ogórek w drobną kostkę i dodaj do ziół. Dodaj pokrojoną czerwoną cebulę, obrane krewetki i pokruszony ser. Do małego słoiczka wlej oliwę, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Podaj sałatkę z dodatkową cytryną.

 

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.