Chlebki z dziką różą

Witajcie Kochani! Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na chlebki z dziką różą. Przepis na chlebki z różą powstał pod wpływem artykułu, który niedawno czytałam, a mianowicie o roli, właściwościach i występowaniu witaminy C. Co do roli i właściwości witaminy nie miałam żadnych zastrzeżeń. Natomiast co do jej występowania….Namawianie ludzi aby spożywali 5 owoców dziennie dla zaspokojenia potrzeb na witaminę!…Witamina C jest bardzo rozpowszechnioną witaminą i praktycznie występuje w większości produktów. Wcale nie trzeba jeść 5 owoców dziennie, przy tym paść się cukrem w nich zawartym, kiedy biała i kiszona kapusta, kiszone ogórki, ziemniaki, brokuły, szpinak a nawet dzika róża mają jej pod dostatkiem, przy tym nie zawierają tyle prostych cukrów co owoce…Od dawna stosuję dziką różę w wypiekach. Kupuję mączkę, a ostatnio przerzuciłam się na suszone płatki z owocu dzikiej róży. Chleb z nimi upieczony jest bardzo aromatyczny i wzbogacony o błonnik, ba, nawet o witaminę C. Stwierdzenie, że trzeba jeść owoce ze względu na witaminy…Przecież owoce zawierają praktycznie tylko C witaminę, reszta to bardzo śladowe ilości, że nawet zjedzenie 5 owoców dziennie nie pomoże. Toż to wątroba zawiera więcej witamin pod względem ilości i rodzajów!

przepis na chlebki

Czytając blogi fit propagujące owocowe soki, batony z suszonymi owocami, praktycznie wszystkie składniki to 80% prostych węglowodanów to aż mnie skręca z bólu. Dlatego dzisiaj mam dla Was chleb z witaminą C…O właśnie, czy przemawia do Was taka nazwa? Chleb z witaminą C…Jak to możliwe…Wszystko jest możliwe nawet „fakty” bez logicznego uzasadnienia.

chleb_przepis

Przepis na chlebki z różą

Składniki:

600 g mąki pszennej wysoko proteinowej

250 g mąki grahamki

250 g pszennej mąki

60 g świeżych drożdży

850 ml wody

100 nasion słonecznika

50 g płatków z suszonego owocu dzikiej róży

1¼ łyżki soli

Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj wszystkie mąki, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez około 10 minut do wytworzenia glutenu. Następnie dodaj słonecznik i dziką różę. Słonecznik najlepiej namoczyć w wodzie przed dodaniem do ciasta. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na 16 porcji i z każdej uformuj kule. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszcz i nakłuj. Ten chleb przypomina szwedzkie chlebki tekakor. Chlebki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC (lub wedle piekarnika). Wstaw chlebki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz przez kolejne 10 minut. Upieczone chlebki ostudź na metalowej kratce.

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *