Witajcie Kochani! Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na chlebki z dziką różą. Przepis na chlebki z różą powstał pod wpływem artykułu, który niedawno czytałam, a mianowicie o roli, właściwościach i występowaniu witaminy C. Co do roli i właściwości witaminy nie miałam żadnych zastrzeżeń. Natomiast co do jej występowania….Namawianie ludzi aby spożywali 5 owoców dziennie dla zaspokojenia potrzeb na witaminę!…Witamina C jest bardzo rozpowszechnioną witaminą i praktycznie występuje w większości produktów. Wcale nie trzeba jeść 5 owoców dziennie, przy tym paść się cukrem w nich zawartym, kiedy biała i kiszona kapusta, kiszone ogórki, ziemniaki, brokuły, szpinak a nawet dzika róża mają jej pod dostatkiem, przy tym nie zawierają tyle prostych cukrów co owoce…Od dawna stosuję dziką różę w wypiekach. Kupuję mączkę, a ostatnio przerzuciłam się na suszone płatki z owocu dzikiej róży. Chleb z nimi upieczony jest bardzo aromatyczny i wzbogacony o błonnik, ba, nawet o witaminę C. Stwierdzenie, że trzeba jeść owoce ze względu na witaminy…Przecież owoce zawierają praktycznie tylko C witaminę, reszta to bardzo śladowe ilości, że nawet zjedzenie 5 owoców dziennie nie pomoże. Toż to wątroba zawiera więcej witamin pod względem ilości i rodzajów!
Czytając blogi fit propagujące owocowe soki, batony z suszonymi owocami, praktycznie wszystkie składniki to 80% prostych węglowodanów to aż mnie skręca z bólu. Dlatego dzisiaj mam dla Was chleb z witaminą C…O właśnie, czy przemawia do Was taka nazwa? Chleb z witaminą C…Jak to możliwe…Wszystko jest możliwe nawet „fakty” bez logicznego uzasadnienia.
Przepis na chlebki z różą
Składniki:
600 g mąki pszennej wysoko proteinowej
250 g mąki grahamki
250 g pszennej mąki
60 g świeżych drożdży
850 ml wody
100 nasion słonecznika
50 g płatków z suszonego owocu dzikiej róży
1¼ łyżki soli
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj wszystkie mąki, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez około 10 minut do wytworzenia glutenu. Następnie dodaj słonecznik i dziką różę. Słonecznik najlepiej namoczyć w wodzie przed dodaniem do ciasta. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na 16 porcji i z każdej uformuj kule. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszcz i nakłuj. Ten chleb przypomina szwedzkie chlebki tekakor. Chlebki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC (lub wedle piekarnika). Wstaw chlebki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz przez kolejne 10 minut. Upieczone chlebki ostudź na metalowej kratce.
7 komentarzy
Bardzo ciekawy pomysł na przepis!
Dziękuję bardzo!!
Chyba skorzystam Gosiu z tego przepisu i zrobię taki chlebek, ostatnio mam ochotę na własny wyrób :)
Polecam! Chleb jest prosty do przyrządzenia
Bardzo jesteśmy ciekawe jak takie bułeczki z dziką różą smakują :)
Chlebki z różą! To musi być coś!
Tak, przemawia do mnie ta nazwa, chleb z witaminą C w takiej wersji nie dość, że wygląda smacznie to jest zdrowy