U mnie wciąż trwa dyniowy maraton. Dzisiaj upiekłam dyniowy chleb na drożdżach. Chleb jest delikatny w smaku i bardzo pulchny. Piekłam go na kamieniu do pizzy. Bardzo lubię wypieki z dyni. Od dawna piekę bułki, chleb i słodkie wypieki z dyni surowej bądź pieczonej. Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo. Wartość odżywcza dyni to przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów, zdrowego tłuszczu i białka, które obficie występują w pestkach. Jeśli więc macie nadmiar dyni w ogrodzie to z powodzeniem możecie użyć jej do wypieków. Dyniowy chleb podany do dyniowej zupy na pewno zadziwi przyjaciół i rodzinę.
Dyniowy chleb
Składniki:
na 2 bochenki
500 g mąki grahamki
700 g pszennej mąki
800 ml zimnej wody
60 g świeżych drożdży
180 g utartej dyni
100 g pestek dyni
1¼ łyżki soli
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie mąki, wlej rozczyn i zarób ciasto. Dodaj sól, utartą dynię i pestki dyni. Zarabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Powinny się wytworzyć nitki glutenu. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Połóż kamień na dnie piekarnika. Kamień nagrzewa się w przeciągu godziny. Wyjmij wyrośnięte ciasto na stolnicę i złóż kilka razy w kopertę. Odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na dwie równe części i złóż jeszcze raz ciasto, tym razem każdą część osobno. Uformuj dwa podłużne bochenki, podsyp dobrze mąką (chleb nie przywrze do kamienia). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty chleb przenieś na kamień za pomocą drewnianej łopatki. Piecz chleb przez 15 minut w temperaturze 250ºC, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 20 minut. Wyjmij upieczony chleb i ostudź na metalowej kratce.
9 komentarzy
Chlebek wygląda obłędnie i na pewno smakuje świetnie. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu :)
Super! Polecam gorąco przepis!
Ten chleb prezentuje się rewelacyjnie! Pięknie wyrośnięty, doskonale wygląda. Zjadłabym taki z chęcią :)
Polecam! Nam bardzo smakował!
Wspaniale się prezentuje :)
Dziękuję!
U nas też dynia ostatnio wszędzie :D i właśnie upiekłyśmy tort dyniowy :D ale chlebek też zacny ;)
Wow! Dynia w tym roku u nas w ogródku porządziła, także będzie coś nowego z nią teraz do zrobienia :)
Ten chlebek wygląda rewelacyjnie, ja piekłam ale z mąki żytniej, nie wychodził mi taki zmaczny nie wiem może coś źle robiłam, ale sprubuję z tego Twojego przepisu. Mam nadzieje że wszystko będzie ok i będzie również taki wyrośnięty jak twój.