Kupiłam kiedyś bardzo fajną książeczkę z 500-oma przepisami na pizza i chlebki typu podpłomyki. Myślałam, ze przerobiłam tą kulinarną lekturę od a do z, aż tu wpadł mi w oko przepis na chlebki podpłomyki z ciecierzycą.
Ciecierzycę użyłam z puszki, a przyprawy do chleba… a no właśnie, jeszcze nie zdradziłam, że chlebek jest bardzo aromatyczny, bo przyprawiony kminem rzymskim i kolendrą. Przyprawy jak zwykle najpierw uprażyłam, a potem maltretowałam w moździerzu.
Mowię wam, musicie koniecznie spróbować upiec taki chlebek. Takie placki to świetny dodatek do azjatyckich curry, jarskich czy mięsnych gulaszy. Ja akurat zrobiłam curry jalfrezi.
Chlebek z ciecierzycą wyrósł pięknie, miejscami nawet jak pita, ale to zaleta wszystkich podpłomyków.
Chlebki podpłomyki z ciecierzycą
Składniki:
na 3 podpłomyki
- 20 g drożdży
- 750 ml mąki pszennej
- 350 ml wody, ciepłej
- puszka ciecierzycy, około 250 g odcedzonej
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże i miód w wodzie. Dodaj mąkę,lekko zmiażdżone przyprawy, zgniecioną widelcem ciecierzycę i sól. Zagnieć lekkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na na 40 minut.
- Podziel ciasto na 3 części, uformuj okrągłe placki o grubości 1 cm.
- Rozgrzej piekarnik do 250ºC (termoobieg) wraz z blaszką, na której będziesz piec podpłomyki. Piecz chlebek na samym dole piekarnika przez około 10 minut.