Zapraszam na kolejny świąteczny wypiek, szwedzki chleb z czerwoną borówką. Na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć chleba domowego wypieku. Co roku piekę różne świąteczne chleby na ogół z bakaliami. W tym roku proponuję Wam szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką. Jest to przepyszny chleb, który piecze się w postaci okrągłych nieco grubych placków o dowolnej wielkości. Z tego przepisu można upiec 5 dużych placków chleba lub 16 mniejszych placków, tak zwane tekaka.
Szwedzki chleb świąteczny
4 duże chlebki lub 16 mniejszych
Składniki:
550 g pszennej mąki
180 g mąki żytniej razowej
150 g mąki żytniej
500 ml mleka
1 dl golden syropu lub miodu
50 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
100 g mrożonej borówki lub 200 ml konfitury z borówki
50 g masła
Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże, masło i miód. Do misy miksera wlej rozczyn i dodaj wszystkie mąki oraz sól. Zarób ciasto używając haka do miksera. Ciasto będzie lekko lepkie ale takie ma być. Wyrabiaj przez 10-15 minut, a na 5 minut przed końcem dodaj borówki. Wyrobione ciasto chlebowe przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka razy w kopertę. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 4 części lub na 16 kawałków. Uformuj okrągłe placki i spłaszcz je. Trzonkiem od drewnianej łyżki zrób wgniecenia. Ołóż chlebki na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia. W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC. Przykryj chleb i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz chleb przez 25 minut na złoty kolor.
24 komentarze
Piękny!
A nasza Piekarnia tymczasem upiecze w weekend inny szwedzki świąteczny chleb z Twojego przepisu.
No wiem! Jestem ciekawa czy będzie Wam smakować!
Bardzo ciekawy chlebek Gosiu, musi być pyszny :-)
Bardzo lubię ten chleb!
Pięknie się prezentuje ten chlebek u Ciebie, aż nabrałam ochoty :)
Polecam upiec, naprawdę nic trudnego!
Chlebek wygląda wspaniale :)
Takiego jeszcze nigdy nie jadłam, ale wygląda pięknie :)
Chlebek musi być pyszny :)
Muszę się odważyć i coś takiego upiec. Raz robiłam chlebki pita i całkiem niezłe mi wyszły :)
jak zrobiłaś pita to ten na pewno Ci wyjdzie!
Chyba nigdy wcześniej o nim nie słyszałam ;)
PS Nie wiem czemu ale często mam problem z weryfikacją obrazków i wysyłaniem komentarzy;/
wygląda tak rewelacyjnie, że szkoda byłoby go jeść :) aż mnie intryguje „wnętrze” :) Tak, tak, mam jakąś słabość do oglądania chlebów :D
Wow, ale się super prezentuje :)
Wygląda genialnie, od razu skojarzył mi się ze Świętami, mimo że nigdy takiego nie jadłam :)
No tak, wszystko co na czerwono to święta!
Dzien dobry, poproszę o podpowiedz w ktorym momencie dodajemy borowki?
Witam serdecznie! Borówki należy dodać na 5 minut przed końcem wyrabiania ciasta. Pozdrawiam!
dziękuję za odpowiedz. Tym bardziej, ze nie zauważyłam tego opisu. :)
Kuchennej edukacji ciąg dalszy :) Nie znałam takiego chlebka. Tak ładnie zaprezentowałaś, myślę, że idąc do bliskich na Świąteczny obiad można by przygotować je w formie pysznego prezentu i wkładu w ucztę :)
Bardzo lubię obdarowywać przyjaciół i rodzinę jadalnymi prezentami.
Piękne chlebki, takie rustykalne i na pewno ciekawe w smaku :)
Polecam, bo są naprawdę fajne!
U nas spory mróz, mam infekcję i kończy mi się chleb. Szukałam u Ciebie chlebków fińskich, w Biedrodce są takie płaskie z dziurkami, chciałam upiec, ale. nie znalazłam :( będę improwizować
No fińskich jeszcze nie robiłam…Zdrowiej!