Szwedzkie klopsiki popularnie zwane köttbullar to najbardziej popularne danie mięsne w Szwecji. Szwedzi jedzą klopsiki przez cały rok. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole w specjalnym wydaniu z anchois. Klopsiki są małe i okrągłe. Można je smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Ta ostatnia metoda moim zdaniem jest najlepsza, bo klopsiki zachowują kształt i smażą się równomiernie. Klopsiki można również upiec w piekarniku.
Co roku na moim polskim stole świątecznym pojawiają się szwedzkie klopsiki zawsze w nowej osłonie. W zeszłym roku były to klopsiki z jelenia. W tym roku proponuję klopsiki z włoskim touch z parmezanem i oregano. Moje przygotowania na święta zaczynają się z początkiem grudnia. Klopsiki są nieco pracochłonne ale ich zaletą jest to, że można je zamrozić. Klopsików robię dużo podobnie jak świątecznych pierogów.
Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA.
Szwedzkie klopsiki
Składniki:
około 60 klopsików
1,5 kg mielonej cielęciny
2 duże cebule
1 czosnek solo
1 łyżka białego pieprzu
2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
1½ łyżki suszonego oregano
2 łyżki musztardy francuskiej
2 żółtka
300 ml śmietanki
1¼ łyżki soli
50 g startego parmezanu
masło klarowane lub olej do smażenia
Sos
1 czerwona cebula, mała
250 ml wywaru z kurczaka
2 łyżki sojowego sosu
150 ml śmietanki
1 łyżka masła
½ łyżeczki pieprzu
3 łyżki dżemu z borówek
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę i posiekaj w malakserze używając noża. Jeśli nie dysponujesz kuchennym robotem to pokrój cebulę bardzo drobno nożem, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj dużą miskę. Wlej śmietanę, dodaj żółtka, sól, pieprz, oregano, pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszaj i dodaj zmielone mięso. Wyrób dokładnie na jednolity farsz. Formuj okrągłe kuleczki o wadze około 35 g. Rozgrzej tłuszcz w małym garnku i smaż po 6-8 klopsików na raz przez 4 minuty. Temperatura tłuszczu zależy od jego rodzaju. Tłuszcz nie może się palić, bo wtedy klopsiki od razu będą zrumienione na węgiel. Lepiej wrzucić na początek jednego klopsika. Jeśli klopsiki będą mrożone to nie trzeba ich tak mocno rumienić.
Do szwedzkich klopsików najlepiej pasuje brązowy sos i dżem z borówki. Ja lubię dodać dżem lub surową borówkę bezpośrednio do sosu. Do sosu potrzebujesz pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie wlej bulion, sos sojowy i śmietankę. Gotuj sos przez 15 minut po czym zmiksuj. Jeśli sos jest jeszcze za rzadki, zredukuj więcej. Dopraw sos pieprzem i dżemem z borówki. Zagotuj. Podaj klopsiki z ziemniakami z wody, gotowaną brukselką i sosem.
10 komentarzy
Od razu skojarzyłam z Ikea ;)
Największy sklep meblowy na świecie…Nic dziwnego, że klopsiki też znane na całym świecie!
Prezentują się nienagannie. I do tego w jak apetycznym towarzystwie zostały podane :)
Lata temu specjalnie jeździłam na szwedzkie klopsiki do Ikei ;)
Mniej skomplikowane w przyrządzeniu niż skręcanie ikeowskich mebli, ha,ha….
Jak pysznie i jest też brukselka, która lubię :)
Obiadek jak w norweskim domu :) te ich słynne kjøttboller :) tylko Twoje bardzo bogate :)
Mieszkasz w Szwecji?
Mieszkam od 27 lat Doczytafiam się na Twoim blogu, że mieszkasz w Norwegii. Może zorganizujemy jakieś spotkanie w przyszłości…
Tak mieszkam w Norwegii od 15 lat :) z miłą chęcią możemy się spotkać :) może kiedyś wybieżenie się na wycieczkę po Norwegii to zapraszam na kawę :)
A to super!