Szwedzkie klopsiki we włoskim wydaniu

Szwedzkie klopsiki popularnie zwane köttbullar to najbardziej popularne danie mięsne w Szwecji. Szwedzi jedzą klopsiki przez cały rok. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole w specjalnym wydaniu z anchois. Klopsiki są małe i okrągłe. Można je smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Ta ostatnia metoda moim zdaniem jest najlepsza, bo klopsiki zachowują kształt i smażą się równomiernie. Klopsiki można również upiec w piekarniku.

Co roku na moim polskim stole świątecznym pojawiają się szwedzkie klopsiki zawsze w nowej osłonie. W zeszłym roku były to klopsiki z jelenia. W tym roku proponuję klopsiki z włoskim touch z parmezanem i oregano. Moje przygotowania na święta zaczynają się z początkiem grudnia. Klopsiki są nieco pracochłonne ale ich zaletą jest to, że można je zamrozić. Klopsików robię dużo podobnie jak świątecznych pierogów.

szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad  z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA.

Szwedzkie klopsiki

Składniki:

około 60 klopsików

1,5 kg mielonej cielęciny

2 duże cebule

1 czosnek solo

1 łyżka białego pieprzu

2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

1½ łyżki suszonego oregano

2 łyżki musztardy francuskiej

2 żółtka

300 ml śmietanki

1¼ łyżki soli

50 g startego parmezanu

masło klarowane lub olej do smażenia

Sos

1 czerwona cebula, mała

250 ml wywaru z kurczaka

2 łyżki sojowego sosu

150 ml śmietanki

1 łyżka masła

½ łyżeczki pieprzu

3 łyżki dżemu z borówek

klopsiki szwedzkie_ikea

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę i posiekaj w malakserze używając noża. Jeśli nie dysponujesz kuchennym robotem to pokrój cebulę bardzo drobno nożem, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj dużą miskę. Wlej śmietanę, dodaj żółtka, sól, pieprz, oregano, pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszaj i dodaj zmielone mięso. Wyrób dokładnie na jednolity farsz. Formuj okrągłe kuleczki o wadze około 35 g. Rozgrzej tłuszcz w małym garnku i smaż po 6-8 klopsików na raz przez 4 minuty. Temperatura tłuszczu zależy od jego rodzaju. Tłuszcz nie może się palić, bo wtedy klopsiki od razu będą zrumienione na węgiel. Lepiej wrzucić na początek jednego klopsika. Jeśli klopsiki będą mrożone to nie trzeba ich tak mocno rumienić.

kuchnia szwedzka klopsiki

Do szwedzkich klopsików najlepiej pasuje brązowy sos i dżem z borówki. Ja lubię dodać dżem lub surową borówkę bezpośrednio do sosu. Do  sosu potrzebujesz pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie wlej bulion, sos sojowy i śmietankę. Gotuj sos przez 15 minut po czym zmiksuj. Jeśli sos jest jeszcze za rzadki, zredukuj więcej. Dopraw sos pieprzem i dżemem z borówki. Zagotuj. Podaj klopsiki z ziemniakami z wody, gotowaną brukselką i sosem.

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.