Tort kanapkowy urodzinowy… Tak, tak wczoraj obchodziłam urodziny. Nie powiem, że czułam się pokrzywdzona. Moi milusińscy zawsze pamiętają o mnie. Był więc szampan, kwiaty i prezenty. Na domowe przyjęcie przyrządziłam tort kanapkowy. Tort kanapkowy przełożony delikatną sałatką z ogórka, pora i jabłka. Wytrawny tort udekorowany szwedzkimi klopsikami i małymi parówkami. Idealny na przyjęcie nie tylko dla dorosłych ale i dzieci.
Tort Kanapkowy
Składniki:
4 porcje
Spód do tortu, tutaj przepis
Nadzienie
80 g szynki, u mnie szynka z indyka
10 cm świeżego ogórka
5 cm pora
1 jabłko
100 ml śmietanki
2 łyżki crème fraîche
1 czubata łyżka majonezu, u mnie domowy
sól i pieprz do smaku
Dekoracja
12 klopsików, u mnie szwedzkie klopsiki köttbullar
12 połówek delikatesowych parówek
12 koktajlowych pomidorków
12 dużych winogron
zielenina do dekoracji, u mnie natka pietruszki
Upiecz spód do tortu w małej prostokątnej formie. Wykrój dwa lub trzy placki. Odetnij skórki chleba. przygotuj nadzienie do tortu.Obierz ogórka ze skórki, wydrąż miąższ z nasionami i pokrój w drobną kostkę. Obierz jabłko ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrój drobno pora i szynkę. Ubij śmietankę na sztywno. Wymieszaj z crème fraîche, majonezem, solą i pieprzem. Dodaj pokrojone warzywa, jabłko i szynkę. Wymieszaj i przełóż spody torta nadzieniem, posmaruj wierzch i brzegi. Zawiń szczelnie folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. po tym czasie wyjmij torta z lodówki, zdejmij folię i udekoruj jak na zdjęciu powyżej. Kiełbaski natnij na koncówkach na krzyż i usmaż. Podczas smażenia kiełbaski się „rozejdą”
6 komentarzy
Trzeba przyznać, że prezentuje się znakomicie :) Najbardziej podobają mi się te paróweczki :)
fajna propozycja… Małgosiu samych radości i szczęśliwych dni. Sto lat!!!
Dziekuje bardo!
Dziękuję Iza!
Gosiu,
wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
Torty kanapkowe bardzo lubię, Twój wygląda przepysznie.
Na świąteczny czas życzę Ci radości i spokoju.
Dziękuję bardzo Aniu!