Wytrawny sernik ze śledziami to kolejne danie na wykorzystanie świątecznych resztek. Nietypowy, wytrawny sernik bez pieczenia. Zostało mi parę kawałków śledzia. Za mało, żeby postanowić na stół ale w sam raz na wytrawny sernik. Taki śledziowy cheesecake to pyszna zimna przekąska na Sylwestra. Danie można przygotować wcześniej, a przed podaniem już tylko udekorować. Taki wytrawny sernik przypadnie każdemu do smaku.
Wytrawny sernik
Składniki:
okrągła forma o średnicy 20 cm
Spód
200 g chleba, u mnie żytni
70 g rozpuszczonego masła
Nadzienie
3 listki żelatyny
150 g crème fraîche
100 ml ubitej śmietanki
1 łyżeczka soku z cytryny
6 łyżek drobno pokrojonego poru
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę
100 g śledzia w occie, drobno pokrojonego
Dekoracja
2 jajka ugotowane na twardo
świeży koper
1 limonka w plasterkach
anchois
Pokrój chleb w kostkę, a następnie zmiksuj w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Uformuj cienki spód na dnie formy. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Po 20 minutach odciśnij wodę i rozpuść żelatynę lekko podgrzewając. Ubij śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj koper, szczypior, por, jabłko i śledzie. Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na godzinę lub na noc. Udekoruj sernik połówkami jajek, koprem, limonką, anchois i sałatą.