Uwielbiam kanapki , szczególnie te na gorąco! Na jesienne śniadanie w sam raz. Dzisiaj chcę Wam zaproponować śniadanie po francusku, a mianowicie kanapkę croque madame. Podstawą tej kanapki jest sos Mornay, który przyrządza się na bazie beszamelu z dodatkiem sera. Bardzo lubię szwajcarski ser ser gruyère i francuski comté i właśnie te sery świetnie pasują do tej wykwintnej kanapki na gorąco. Ja jednak dzisiaj wybrałam dumę szwedzkich serów czyli ser västerbotten. Ser ten bardzo przypomina wyżej wymienione sery, jest nieco ostrzejszy i wyrazisty w smaku.
Kanapka croque madame to tak zwany fast food we francuskich kafejkach i barach. Pierwszy croque madame pojawił się już w 1910 roku. Od tej pory kanapka przeszła wiele metamorfoz ale używając sosu Mornay i smażone jajko to wciąż tradycyjne croque madame.
Składniki:
na 4 porcje
8 kromek tostowego chleba, tutaj przepis
2 łyżki francuskiej musztardy lub wedle smaku
8 dużych plastrów gotowanej szynki z tłuszczykiem
8 grubych plastrów sera, u mnie szwedzki ser västerbotten
4 jajka
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Sos Mornay
1 ½ łyżki masła
1 ½ łyżki pszennej mąki
300 ml mleka
szczypta utartej gałki muszkatałowej
2 łyżki parmezanu
100 g sera + 3 łyżki do posypania, u mnie västerbotten
sól i pieprz do smaku
Zacznij od przygotowania sosu Mornay. Roztop masło na patelni i dodaj mąkę. Przysmaż bez rumienienia mąki. Dodaj mleko cały czas mieszając i dopraw muszkatołową gałką. Teraz dodaj oba sery starte na tarce. Gotuj sos cały czas mieszając. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Kromki tostowego opiecz w opiekaczu. Każdą kromkę posmaruj musztardą. Na dolnej kromce ułóż gotowaną szynkę, plaster sera i przykryj drugą kromką. Na każdej kanapce rozsmaruj sos Mornay. Zakończ serem i włóż do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Zapiecz kanapki przez około 8 minut lub do momentu aż sos się zrumieni. W między czasie usmaż jajka sadzone tak by żółtko było płynne, jeśli oczywiście takie lubisz. Gorącą kanapkę posyp szczypiorkiem i jedz póki jest ciepła.
13 komentarzy
o matko.. połączenie bajka <3
Na ciepło w taki dzień: fantazja:) Uwielbiam jeść ciepłe posiłki kiedy tak zimno na zewnątrz:)
Uwielbiam tą potrawę :). Wygląda pysznie!
Ja przygotowywałam ją według przepisu Rachel Khoo w formie muffinki ;).
Bardzo kuszące śniadanie.
Czyli dzisiaj śniadaniowy mariaż szwedzko – francuski:))
No nie da się ukryć!
takie śniadanie to bym sobie z chęcią zjadła
No aż na sam widok to ślinka cieknie! Żona się pochorowała, więc jutro ją rano obudzę taką kanapką na ciepło i ciepłą kawą z pianką i cynamonem. Wprawdzie nie mam takiej szynki gotowanej tylko ciut inną, ale myślę, że jakoś to smaku kanapki nie zepsuje. A czy masz jeszcze jakieś przepisy na takie kanapki na ciepło?
Pewnie!
To jest coś, co dawno chciałam zrobić, po wizycie w pewnej kawiarni w Warszawie, tam jadłam co prawda Croque madame, ale chętnie wypróbuję Twoją wersję, dzięki :)
Polecam!
Zrobiłam ❤️ niebo ❤️ super pomysł 🥰🥰🥰
Cieszę się, że smakowało!